welke software nodig

Welke crypto software heb je nodig voor beleggen, uitgeven en handelen?

Hoewel cryptocurrency al zo’n 15 jaar bestaat, is het voor veel mensen nog steeds onbekend terrein. Het concept van digitale munten die online “gemijnd” worden en gebaseerd zijn op blockchain technologie klinkt op het eerste gezicht erg moeilijk.

Maar zodra je je inleest in dit onderwerp, zal snel duidelijk worden dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Feit is dat crypto volledig digitaal is. Je kunt niet zomaar naar je bank stappen om te beleggen in crypto’s, zoals je dat bij traditionele vormen van beleggen wel kan.

In dit artikel leggen we je kort uit welke crypto software je nodig hebt als je wilt beleggen en handelen met crypto’s. Ook kun je lezen hoe je online transacties kunt uitvoeren.

Online beleggen

Het eerste wat je nodig hebt om te beleggen in crypto is een wallet. Je kan dit als een soort portemonnee beschouwen waarin al je cryptomunten worden bewaard. Echter, het is beter om het als een “sleutelbos” te zien, want in je wallet worden alle “keys” opgeslagen die toegang geven tot jouw crypto’s.

Er zijn heel veel verschillende wallets, zoals hardware wallets (fysieke apparaten, vergelijkbaar met een flashdrive), software wallets (die je op je PC bewaart) en online wallets, die je bij een crypto exchange gebruikt.

Je hebt ook een account bij een bepaalde crypto exchange nodig. Een crypto exchange is  een platform waar je cryptomunten kan kopen, verkopen en verhandelen. Er bestaan veel opties, maar als je een betrouwbaar platform wilt, moet je extra letten op beveiligingsmaatregelen, gebruiksvriendelijke interface en lage transactiekosten.

De beste crypto exchanges bieden ook een app voor crypto investeringen aan, waarmee je via je smartphone zeer eenvoudig toegang krijgt tot je beleggingen. Dergelijke apps hebben vaak een helder overzicht van je portfolio, waardoor het makkelijk is om in de gaten te houden welke cryptomunten het goed doen en welke niet.

Tot slot wijzen we je op het belang van beveiligingssoftware, zoals antivirussoftware, een firewall en extra beveiligingslagen zoals tweefactor authenticatie.

het belang van beveiligings software

Online handelen

Ga je een stapje verder dan alleen beleggen in crypto’s en wil je actief beginnen met handelen (ook wel crypto traden genoemd), dan heb je wat meer geavanceerde tools nodig.

Om te beginnen heb je natuurlijk een wallet (of liefst zelfs meerdere!) en een betrouwbaar cryptocurrency exchange/trading platform nodig. Bij de meeste van deze platforms kan je verschillende cryptomunten verhandelen. 

Op zich heb je nu voldoende om te  beginnen met crypto traden. Wil je het echt goed doen, dan kunnen we je aanraden dat je nieuws- en informatiebronnen raadpleegt om de laatste ontwikkelingen en trends in de cryptowereld te volgen.

Je kunt ook specifieke crypto analyse software gebruiken, waarmee je een technische analyse van de markt en indicatoren op basis van prijsgrafieken kan krijgen. Dit is handig bij het nemen van juiste investeringsbeslissingen. Dergelijke software voor de crypto markt helpt je om  snel een gevorderde trader te worden.  

Daarnaast kan je op trading platforms vaak ook “tutorials” of demo accounts vinden, waar experten in cryptohandel je uitleggen hoe het platform werkt, waar je op moet letten wanneer je crypto’s trade, en veel meer. Wanneer dit niet beschikbaar is, zijn er duizenden YouTube video’s die je op weg kunnen helpen.

Het is in principe ook mogelijk om automatisch te handelen met behulp van trading bots. Deze zijn geprogrammeerd om beslissingen te nemen op basis van vooraf ingestelde parameters, waardoor je in crypto kan handelen – zelfs wanneer je slaapt. Wees hier wel voorzichtig mee en stel altijd stop-loss limieten in, zodat je eventuele verliezen of slechte handelingen kunt beperken.

Online betalen met crypto’s

Cryptocurrency kun je ook gebruiken als een online betaalmiddel. Dit maakt snelle, goedkope en veilige internationale transacties mogelijk.

Hiervoor heb je geen geavanceerde tools nodig. Meestal is een wallet voldoende om crypto te ontvangen. Wil je crypto’sversturen, dan zal je een crypto platform nodig hebben,  een betalingsgateway of een wallet-app.

Betalingsgateways stellen je in staat om cryptobetalingen te accepteren en om te zetten in traditionele munteenheden (zoals de Euro).

Een wallet-app is wellicht de meest gebruiksvriendelijke optie. Dit is vooral handig voor mensen die cryptocurrency willen gebruiken voor frequente (kleinere) transacties. Ze hebben een gebruiksvriendelijke interface en maken het hele proces van crypto versturen en ontvangen zeer eenvoudig.