wat doen met nieuwe laptop

Nieuwe Laptop? Vergeet niet om deze 6 dingen te doen

Een mens koopt gemiddeld eens in de vijf of zes jaar een nieuwe laptop. Het uitpakken van het gloednieuwe apparaat is daarom meestal een blijde gebeurtenis. Maar voordat je er echt mee aan de slag kan, zul je nog een paar dingen moeten regelen. In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen voor je veilig en snel op je nieuwe laptop kunt internetten.

Controleren

Zodra je de laptop hebt uitgepakt, controleer je het apparaat op mogelijke beschadigingen. Let onder meer op krassen, werkende speakers, vastzittende toetsen en ontbrekende AC-adapters. Hoe sneller je de laptop controleert op defecten, hoe groter de kans dat je de laptop kosteloos kunt laten vervangen.

ac adapters fenit

Bloatware verwijderen

Vooral particuliere laptops worden in de fabriek nogal eens uitgerust met allerlei extra’s. Dit is niet bedoeld als extra service van de fabrikant, maar wel als een middel om nog meer geld aan je te verdienen. Bovendien maken al die extra programma’s ofwel bloatware je systeem een stuk trager. Verwijder daarom alles wat je niet gaat gebruiken.

Windows-updates

Een paar minuten nadat je de laptop hebt opgestart, ontvang je een melding dat er een nieuwe Windows-update beschikbaar is. Voer deze update meteen uit. Ga vervolgens naar Instellingen, klik op Update & Beveiliging en daarna op Windows Update. Voer de update nogmaals uit. Na zo’n drie keer updaten, is je laptop weer helemaal bij.

winduws update nl

Antivirussoftware

Goede antivirussoftware is natuurlijk onmisbaar. Met het ingebouwde Microsoft Defender kom je tegenwoordig al een heel eind. Toch is het verstandig om ook externe antivirussoftware te installeren. Je kunt een betaald abonnement afsluiten, maar een gratis programma als Avast One Essential volstaat in veel gevallen ook.

Software installeren

Nu ga je de software installeren die je nodig hebt. Welke softwareprogramma’s dat precies zijn, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeuren. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede VPN op je laptop installeert.

Met een VPN breng je een versleutelde verbinding tot stand, die hackers en andere meekijkers op grote afstand houdt. Een goede VPN biedt ook meteen bescherming tegen malware en virussen. Met deze VPN deals maak je nu op een voordelige manier kennis met VPN.

Registreren

Neem tot slot nog even de tijd om je laptop te registreren bij de fabrikant. Blijkt er bijvoorbeeld een probleem te zijn met de batterij en moeten de laptops daardoor teruggeroepen worden door de fabriek? Dan wil je daar vast graag van op de hoogte zijn.