sonos one review header

Sonos One review

Wat is mijn eerlijke mening over de Sonos One? Zeker in de zomermaanden willen we allemaal genieten van het goede weer met een muziekje op de achtergrond. Met de Sonos One is het deze zomer niet meer stil bij jou in huis. Lees er meer over in deze Sonos One review!

De Sonos One

De speaker heeft een geweldige geluidskwaliteit en is te bedienen via de Sonos app. Om de speaker te kunnen installeren heb je deze app nodig en een WiFi-connectie. Via touch-control is het mogelijk om de speaker ook te bedienen zonder app.

Voor wie is de Sonos One geschikt?

De Sonos One is er voor iedereen die een fijne, compacte smart speaker in zijn huis wilt hebben. De speaker is erg fijn in gebruik. Hoewel het installeren even moeilijk is, is het daadwerkelijke gebruik van de speaker heel eenvoudig. Ik kan de Sonos One aanraden aan iedereen die nog geen smart speaker in zijn huis heeft staan.

De functionaliteiten

Wat zijn alle functionaliteiten van de Sonos One? De Sonos One is een smart speaker met een heleboel leuke features waar ik je graag meer over vertel.

De verschillende modellen

De Sonos One is verkrijgbaar in twee modellen: met en zonder spraakfunctie. In deze Sonos One review beschrijf ik het model met de spraakfunctie.

sonos one wit
Je hebt de Sonos One ook in het wit.

Installatie

De Sonos One is niet draadloos, maar te verbinden met een adapter. De speaker bevat een snoer van 20 meter lang. Het is niet de bedoeling om de speaker overal mee naartoe te nemen. De speaker is bedoeld om in je huis neer te zetten. Om de Sonos One te installeren heb je de Sonos app nodig.

De Sonos app

De speaker is te bedienen via de Sonos app. Deze app is te downloaden voor iOS, Android, FireOS, macOS en Windows. Wanneer je de Sonos One ergens anders wilt neerzetten, houd er dan rekening mee om de locatie van de speaker aan te passen in de app.

sonos one app
De Sonos app werkt prima, maar verwacht geen fance interface.

WiFi verbinding

Om gebruik te maken van de Sonos One, heb je een WiFi verbinding nodig. De speaker verbinden met het netwerk was voor mij het lastigste uit het installatieproces. Het is wel fijn dat je geen extra kastje nodig hebt om de Sonos One goed te kunnen gebruiken. Heb je problemen met je WIFI en Internet? Lees dan dit artikel.

Sonos Radio

Via de Sonos App is de Sonos Radio inschakelen. Met deze feature ontdek je nieuwe muziek in verschillende genres en categorieën. Voor de echte liefhebbers heeft Sonos een betaalde versie: Sonos Radio HD. Deze versie geeft je HD audio.

Muziek afspelen

Naast de Sonos Radio is het natuurlijk ook mogelijk om je eigen nummers af te spelen. Dit kan via Spotify, Apple Music, Pandora of YouTube. De Sonos One is niet te verbinden via Bluetooth.

Geluidskwaliteit

Een van de belangrijkste functionaliteiten van een speaker is toch wel de geluidskwaliteit. Hiervoor koop je immers een speaker. Vaak bij smart speakers gaat de kwaliteit van het geluid ten onder aan de andere functionaliteiten. Bij de Sonos One is dit echter niet het geval. De kwaliteit van het geluid is mooi helder, zelfs op hoog volume en muziek met veel bas.

Lekker wakker worden

Nooit meer wakker worden van dat irritante wekker geluid. Met de Sonos app is het mogelijk om je favoriete nummer als wekker in te stellen. Tip van mij: zet de speaker dan wel in je slaapkamer. Anders maak je heel het huis wakker.

Design en formaat

De Sonos One heeft een compact formaat en is te verkrijgen in twee verschillende kleuren: zwart en wit. De speaker heeft een matte finish en valt niet op in je interieur. Wat ik jammer vind aan het materiaal van de Sonos One, is dat je vingerafdrukken blijven staan op het metaal.

sonos one in doos

Verbinden met je smart home

De Sonos One is te verbinden met Alexa Amazon en Google Assistant. Door de Sonos app of je eigen stem te gebruiken, activeer je de functies van Alexa Amazon of Google Assistant.

Touch control

De Sonos One beschikt ook over touch control. Hieronder vind je een overzicht van alle commando’s die er op de speaker zitten.

Play/pause Druk eenmaal op de play/pauze knop
Volume omhoogDruk eenmaal op de rechterknop met 4 stippen
Volume omlaagDruk eenmaal op de linkerknop met 4 stippen
Microfoon functieDruk eenmaal op de microfoon
Volgende nummerVeeg langs alle knoppen van links naar rechts
Vorige nummerVeeg langs alle knoppen van rechts naar links
Verbinden met de kamerHoud de play/pause knop ingedrukt

Things are heating up

Na langer dan een uur geluisterd te hebben naar de muziek, merkte ik op dat de achterkant van de speaker een beetje heet was geworden. De warmte is echter niks om je druk om te maken. Dit komt vaker voor bij speakers.

Microfoonfunctie

Ik denk dat niemand het een fijn idee vind dat een speaker de hele dag met je mee luistert. Gelukkig is het mogelijk om de microfoon functie uit te schakelen. Wanneer deze functie uit staat, is het nog steeds mogelijk om gebruik te maken van je smart assistant. Door simpelweg de microfoon ingedrukt te houden, geef je nog steeds commando’s door aan de speaker.

De prijs van de Sonos One

Zoals ik vooraf al heb vermeld, heeft de Sonos One twee modellen en kleuren. De zwarte Sonos One met spraakfunctie kost €223,-. De witte versie hiervan heeft een prijs van €214,-. Het model zonder spraakfunctie kost €188,-. Tussen de twee kleuren zonder spraakfunctie zit geen prijsverschil.

Is de Sonos One zijn prijs waard?

Het is best een hoge prijs voor een speaker. Voor alle functionaliteiten die de Sonos One te bieden heeft, vind ik de prijs echter wel reëel. Hoewel ik het wel vreemd vind dat er een prijsverschil aanwezig is in kleur. Wanneer je gebruik wilt maken van alle functionaliteiten en waar wilt voor je geld, raad ik je aan om voor de versie met spraakfunctie te kiezen.

Wat vinden anderen van de Sonos One?

Op Bol.com heeft de Sonos One 760 reviews en een beoordeling van 4,8 sterren. Van deze 760 reviews geven 650 de Sonos One 5 sterren en 70 gebruikers 4 sterren. Een gebruiker zegt over de speaker: kleine speaker, groot geluid.

Remon Hendriksen
Remon schrijft graag over Tech, Gadgets en Software. Heeft ook nog eens een voorliefde voor Data en SEO. Zijn ICT opleiding komt hier nog regelmatig van pas.