server rack blogartikel

Het belang van een server rack voor bedrijven

Een server rack kennen we ook wel als een serverkast. Particulieren kunnen zeker hun voordeel doen met een serverkast, maar ook bedrijven hebben baat bij het gebruik van een server rack voor het organiseren van hun netwerkapparatuur.

Het totaal aantal verbindingen ligt binnen bedrijven vaak hoger dan binnen particuliere woningen. Dit maakt het extra belangrijk om alles goed te organiseren én veilig te houden. Dit is precies wat een server rack doet. Het is voor bedrijven zeker aan te raden te investeren in een server rack. Wij geven inzicht in de belangrijkste redenen hiervoor.

Het beschermen van de aanwezige netwerk apparatuur

In elk kantoor en iedere bedrijfsruimte wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van netwerkapparatuur. Je kunt hierbij denken aan routers, servers en netwerkswitches. Je kunt een server rack of patchkast kopen om bescherming te bieden aan deze apparatuur.

De apparatuur is vaak gevoelig en de betrouwbaarheid kan afnemen wanneer vuil en stof erbij kan komen. Daarnaast kan de apparatuur natuurlijk ook beschadigd raken door aanstoten of omvallen. Dit soort risico’s worden uitgesloten wanneer er gebruik wordt gemaakt van een server rack. De apparatuur blijft betrouwbaar en behoudt de kwaliteit voor langere tijd.

Geen risico op oververhitting van de apparatuur

Zeker wanneer apparatuur in een kantooromgeving ingebouwd staat tussen andere apparatuur, en alles zwaarder belast wordt op werkdagen, kan de temperatuur in de apparaten snel oplopen. Een goede ventilatie is belangrijk, maar niet altijd aanwezig.

Hierdoor ontstaat het risico op oververhitting van de apparatuur, met alle gevolgen van dien. Een server rack koelt de apparatuur door te zorgen voor een goede luchtstroom. Oververhitting kan leiden tot dataverlies en fouten in de hardware. Dit kan dus effectief worden voorkomen door gebruik te maken van een server rack.

geen oververhitting server rack

Slimmer gebruik van de ruimte

In kantoorruimten en datacenters kan de ruimte beperkt zijn. Hierdoor is het verleidelijk om alles een beetje ‘op en in elkaar’ te plaatsen. Het wordt snel een rommeltje, waardoor het overzicht verloren gaat. Voor bedrijven is het juist belangrijk dat de IT apparatuur op een gestructureerde wijze wordt opgeslagen.

Een server rack biedt een gestructureerde en goed georganiseerde opslag, terwijl het ook zorgt voor een compacte opslag. Je maakt dus direct slimmer gebruik van de beschikbare ruimte.

Het onderhoud wordt eenvoudiger

Netwerkapparatuur heeft vanzelfsprekend onderhoud nodig om een zo lang mogelijke levensduur te bereiken. Het is belangrijk dat er upgrades worden doorgevoerd en dat onderhoudswerkzaamheden goed kunnen worden uitgevoerd.

Dit wordt allemaal een stuk eenvoudiger als alles goed georganiseerd en makkelijk toegankelijk is, zoals het geval is wanneer er gebruik wordt gemaakt van een server rack.

Eenvoudig uit te breiden

Naarmate een bedrijf groeit, groeit het aantal verbindingen vaak mee. Server racks zijn eenvoudig uit te breiden en kunnen op die manier makkelijk met het bedrijf en de behoeften meegroeien. De bestaande IT infrastructuur hoeft niet volledig opnieuw te worden geconfigureerd om extra apparatuur aan het geheel toe te voegen. De schaalbaarheid is optimaal, wat belangrijk is voor alle bedrijven.