Wat ben jij maandelijks kwijt aan je mobiele telefoonabonnement? Bij de meeste mensen lopen de kosten toch wel op tot tientallen euro’s per maand. Een flink bedrag. Zeker op jaarbasis. Al helemaal in tijden van inflatie. We proberen op elke mogelijke manier te besparen.
Door te besparen op de vaste lasten, kan er een hoop winst behaald worden. Maar hoe doe je dat? Hoe hou je je telefoonkosten zo laag mogelijk, zonder de comfort van een goed abonnement te verliezen? Hieronder volgen drie handige bespaartips.
1. Kies voor een sim only abonnement
Veel mensen kiezen voor een abonnement met toestel. Hierbij wordt niet alleen iedere maand een x-bedrag betaald voor het verbruik, maar ook voor de aflossing van de telefoon. Hierdoor lopen de kosten flink op. Maar heb je ook echt om de paar jaar een nieuwe telefoon nodig? Bij zorgvuldig gebruik kan een smartphone zeker langer gebruikt worden.
Overweeg daarom eens langer met je telefoon te doen en voor een sim only abonnement te kiezen. Hierbij ontvang je enkel een nieuwe simkaart en betaal je enkel voor je verbruik. De simkaart kun je eenvoudig in je huidige telefoon plaatsen, waarna je weer direct aan de slag kan. Een sim only abonnement is vele malen goedkoper dan een abonnement met toestel.
De euro’s die je bespaart kunnen eventueel opzij worden gezet, zodat je – indien nodig – altijd zelf een nieuwe telefoon kunt kopen. Zo hoef je nooit meer verbonden te zitten aan een langdurig abonnement met aflossingskosten en heb je volledige vrijheid om wanneer jij dat wilt van toestel te wisselen.
2. De juiste bundel
Bij het afsluiten van een nieuw abonnement is het ook mogelijk om zelf een bundel samen te stellen. Het lijkt misschien voordeliger om voor de goedkoopste bundel te kiezen, maar dat is niet altijd het geval. Buiten je bundel bellen, sms’en of internetten is ontzettend duur. Veel duurder dan wanneer je simpelweg een grotere bundel kiest.
Daarom is het belangrijk om van tevoren je verbruik onder de loep te nemen. Bekijk je verbruik van de afgelopen drie maanden en neem hier het gemiddelde van. Zo kun je redelijk goed inschatten wat je verbruik zal zijn en is het eenvoudiger om een passende bundel te kiezen. Overdrijf echter niet, anders moet je maandelijks meer betalen dan nodig is!
3. Data meenemen naar de volgende maand
Sommige maanden ligt je verbruik hoger dan anders. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent en daardoor minder gebruik kunt maken van wifi of omdat je in die maand simpelweg meer aan de telefoon was. Er kunnen echter ook weer maanden zijn dat je verbruik veel lager ligt.
Bij veel providers is iedere maand weer een nieuw begin. Wat je niet verbruikt, verlies je dus. Dat is jammer, want het kan juist flink besparen als je overgebleven data mee kunt nemen naar de volgende maand en zo een buffer op kunt bouwen voor de maanden dat je je telefoon extra veel gebruikt. Gelukkig zijn er ook enkele providers waarbij dit wel mogelijk is. Het is goed om hier op te letten, want zo kun je flink wat geld besparen.
Reageer