vormen van internet

Welke vormen van Internet heb je tegenwoordig?

Het internet is voor veel mensen bijna niet meer weg te denken. We gebruiken het voor e-mailen, chatten, zoeken van informatie, betalen, om een aantal alledaagse toepassingen te noemen. Er zijn diverse manieren waarop je toegang tot het internet kan krijgen. In dit artikel gaan we daarop in.

Tot aan het toegangspunt

Als we het hebben over een internetaansluiting in huis, dan levert de aanbieder een verbinding tot aan een toegangspunt. Je zult dus zelf voor de bekabeling in huis moeten zorgen of alles draadloos houden. De toegangspunten bieden doorgaans wifi en dan kan je zonder een vaste aansluiting met een smartphone of laptop internetten. Je kunt apparaten kopen om het wifi-bereik in je huis te vergroten, opdat je in elke ruimte kunt internetten. Op digitale tv’s kan je een apparaat aansluiten en je registeren bij een zogenoemde streamingdienst. Die combinatie maakt het mogelijk om via wifi met name films te bekijken, voor een belangrijk deel betaald. Een stap verder is een smarthomesysteem.

Vaste verbindingen

Je internetdienstverlener kan diverse technieken gebruiken om het toegangspunt op het internet aan te sluiten. Een van de oudste technieken is DSL wat staat voor Digital Subscriber Line. Voor dat type aansluiting wordt een telefoonlijn gebruikt. De dataverbinding kan dan worden gecombineerd met een spraakverbinding. Data en spraak worden dan bij je thuis met een filter gesplitst. Een andere al wat oudere techniek is kabel. Er wordt dan de coaxkabel gebruikt, zoals die ook voor je tv-aansluiting wordt toegepast. Er wordt in dat geval een kabelmodem bij je geplaatst. Een relatief nieuw type aansluiting is de glasvezel. Dat heeft een grote capaciteit en weinig storingsgevoelig. Je krijgt dan een aansluiting op een glasvezelnet. Het bedrijf dat het netwerk aanlegt, hoeft niet per se een internetdienst aan te bieden. Het netwerk wordt dan gebruikt door dienstverleners die daarover internet aanbieden.

GSM

Het is mogelijk om middels GSM draadloos te internetten. Dat is handig als je onderweg bent en met wifi geen toegang kunt krijgen. Dan kan je bijvoorbeeld nog steeds e-mailberichten ontvangen en chatten. Als thuis je internetaansluiting een storing heeft, dan kan je via GSM vanaf je laptop en middels je smartphone nog altijd internetten. Met 5G wordt de datacapaciteit van GSM behoorlijk uitgebreid.

Satelliet

Voor de volledigheid noemen we hier de satelliet. In dunbevolkte gebieden worden steeds vaker satellieten voor internet gebruikt. Je hebt dan een ontvangststation nodig die op een satelliet staat gericht. We praten dan echter niet over Nederland.