google documenten over search gelekt

Interne documenten over Google Search gelekt.

Interne documenten van Google’s Content Warehouse API zijn uitgelekt. Dit geeft een zeldzaam kijkje in hoe Google’s zoekalgoritmes werken. Hoewel we nog steeds niet precies weten hoe Google alles beoordeelt, geven de documenten wel waardevolle inzichten in de factoren die invloed hebben op zoekresultaten, hoe content wordt opgeslagen en hoe gebruikers omgaan met websites.

De lek en de gevolgen

Het lek ontstond toen interne documentatie voor Google’s verouderde Document AI Warehouse per ongeluk werd gepubliceerd in een openbare coderepository. Hoewel de fout op 7 mei werd hersteld, had een geautomatiseerde documentatieservice de informatie al vastgelegd en blijft deze toegankelijk.

De code, uitgebracht onder de Apache 2.0-licentie, verleent brede rechten aan iedereen die er toegang toe heeft, inclusief het gebruik, wijzigen en verspreiden ervan.

De gelekte documentatie, in combinatie met eerdere lekken en antit rust getuigenissen, biedt een uitgebreid overzicht van de gegevens die worden opgeslagen voor content, links en gebruikersinteracties. Deze gegevens zijn cruciaal om te begrijpen hoe Google’s rangschikking systemen werken en welke functies ze manipuleren en opslaan.

rankingfactor google gelekt afbeelding

Context van de bevindingen

Hoewel het verleidelijk is om al deze functies als “rangschikkingsfactoren” te bestempelen, zou dat misleidend zijn. Veel van de functies zijn inderdaad rangschikkingsfactoren, maar andere dienen verschillende doelen binnen Google’s complexe systemen.

Info voor de SEO-specialist

Het lek biedt verschillende bruikbare inzichten voor SEO-professionals. In dit blogartikel van Remon Hendriksen van Internet Impact lees je meer over de gelekte Google documenten en wat SEO specialisten hiervan kunnen leren.

  1. Content kwaliteit en versheid: Google’s systemen geven sterk de voorkeur aan verse en hoogwaardige content. Maatregelen zoals de “FreshnessTwiddler” passen rangschikkingen aan op basis van de versheid van de content, wat het belang onderstreept van regelmatig bijwerken en verbeteren van content.
  2. Gebruikersinteractie: Klikken en gebruikersgedrag spelen een cruciale rol in rangschikkingen. Systemen zoals “NavBoost” analyseren klikgegevens om rangschikkingen aan te passen, wat het belang benadrukt van boeiende en gebruiksvriendelijke content die klikken en langere pagina bezoeken stimuleert.
  3. Domeinautoriteit: Ondanks de publieke ontkenningen van Google, bevestigt het bestaan van “siteAuthority” dat domeinautoriteit metrics worden gebruikt in Google’s rangschikkingssystemen. Het opbouwen van een reputabele en gezaghebbende site blijft een belangrijke factor in SEO.
  4. Sandboxing: Nieuwe of laagvertrouwde sites kunnen worden gesandboxed op basis van het “hostAge” attribuut, wat het belang benadrukt van snel vertrouwen en autoriteit opbouwen door middel van kwaliteitscontent en backlinks.
  5. Chrome Data: De opname van Chrome-data in de beoordelingen van Google suggereert dat gebruikersgedrag in Chrome de rangschikkingen kan beïnvloeden. Deze bevinding onderstreept het belang van optimalisatie van gebruikerservaringen in alle browsers.

Conclusie

De gelekte documentatie biedt ongekende inzichten in de rangschikkingssystemen van Google, en bevestigt veel lang bestaande vermoedens binnen de SEO-gemeenschap.

Hoewel de specifieke scoringfuncties niet onthuld zijn, bieden de gedetailleerde beschrijvingen van functies en modules waardevolle begeleiding voor het verfijnen van SEO-strategieën.

Remon Hendriksen
Remon schrijft graag over Tech, Gadgets en Software. Heeft ook nog eens een voorliefde voor Data en SEO. Zijn ICT opleiding komt hier nog regelmatig van pas.