iptv legaal of illegaal

Is IPTV illegaal in Nederland?

Bij het zoeken naar een nieuw tv-abonnement kom je verschillende opties tegen. Tv via satelliet, internet of zelfs via een tv-app als je onderweg bent. IPTV is ook een mogelijkheid die vaak getoond wordt. Maar, wat is het precies? Is het ook illegaal om je te abonneren op IPTV? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en zetten we de voordelen en nadelen van IPTV voor je op een rij.

Wat is IPTV?

IPTV is de afkorting voor Internet Protocol TeleVision. Het verschil met de traditionele televisie is dat het signaal via internet in plaats van via een coaxkabel wordt verzonden. Je ontvangt de reguliere tv-zenders via een supersnelle ADSL- of glasvezelverbinding. Een ander groot verschil is dat IPTV probeert te streven naar 4K tv-beeldkwaliteit, wat een zeer hoge beeldkwaliteit is en veel beter is dan de beeldkwaliteit die je normaal gesproken via internet tegenkomt.

Voordelen en nadelen van IPTV

Met deze dienst stream je talloze series en films op je Smart TV. IPTV heeft daarom veel voordelen, maar er zijn nog enkele nadelen aan het gebruik van deze service. Overweeg je deze service aan te schaffen? Lees dan eerst even verder over de voor- en nadelen van een IPTV-box.

Voordelen:

  • Goedkoper dan het kopen van een abonnement bij verschillende providers. Wil je een Videoland-, Disney Plus- of Netflix-abonnement, dan ben je al gauw enkele tientallen euro’s per maand kwijt. Deze service biedt dit alles voor een vast maandelijks bedrag.
  • Geen apart tv-abonnement aan hoeven te schaffen.
  • Hoge beeldkwaliteit.

Nadelen:

  • Internetaansluiting nodig.
  • Negatieve invloed op je internetsnelheid.
  • Illegale streams zijn onbetrouwbaar.

Is IPTV illegaal in Nederland?

Er zijn twee soorten IPTV online beschikbaar. Een daarvan is legaal en loopt via tv-aanbieders. Hierbij betaal je de auteurs- en inhoudsrechten voor alles wat je bekijkt. Als alternatief kun je ook online een IPTV-box bestellen, waarmee je honderden of zelfs duizenden zenders kunt bekijken. Deze pakketten zijn wel illegaal in Nederland.

iptv illegaal of niet

Het is namelijk bijna onmogelijk om al deze zenders legaal uit te zenden. Hierdoor worden deze zenders niet betaald, waardoor de kosten van illegale IPTV-abonnementen laag kunnen blijven. Het gaat uiteindelijk ook om een veiligheidskwestie. Een tv-aanbieder moet voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Illegale verkopers daarentegen niet. Er zijn talloze voorbeelden van aanbieders van illegale boxen die in plaats van alleen jouw tv-signaal doorzenden ook criminele activiteiten op jouw internetverbinding uitvoeren. Het is dan aan jou om te beslissen of je de pot van deze criminelen wilt spekken.

Stichting BREIN is in 2018 de strijd aangegaan met de illegale verkoop van IPTV, dit deden zij door de grootste IPTV-aanbieders offline te halen. Deze organisatie is een vrije Nederlandse stichting die zich inzet tegen verschillende leveranciers en organisaties die intellectuele eigendomsrechten schenden. Er is dus altijd het risico dat illegale IPTV plotseling stopt met streamen. Illegale tv-aanbieders worden regelmatig opgepakt door de politie.

Hoge boetes voor illegale IPTV

Een medewerker van Stichting BREIN heeft zich over het onrechtmatig gebruik van de service uitgesproken. Zo waarschuwt hij dat als je een waarschuwing krijgt dat je illegaal werkt, het meestal al te laat is. Op het moment dat je wordt gepakt, worden de gemaakte kosten en geleden schade bij je in rekening gebracht. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Deze kosten en schade kunnen erg uit de hand lopen en kunnen leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. De organisatie kan je daarnaast ook strafrechtelijk vervolgen. Dit kan resulteren in een boete van €82.000 en vier jaar gevangenisstraf. Vraag jezelf dus goed af of je bereid bent de gevolgen te accepteren voordat je IPTV aanschaft.

Remon Hendriksen
Remon schrijft graag over Tech, Gadgets en Software. Heeft ook nog eens een voorliefde voor Data en SEO. Zijn ICT opleiding komt hier nog regelmatig van pas.