slimme woningen

De opkomst van slimme woningen: hoe energiebesparing hand in hand gaat met technologische vooruitgang

Ben je al bekend met de slimme verlichting, deurbel of rookmelder? Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van nieuwe technologieën die je wooncomfort naar het volgende niveau tillen. Want hoe fijn is het als je thuiskomt in een verlicht huis? Of je deurbel vanaf je vakantiebestemming kunt bedienen?

Het brengt allemaal nieuwe mogelijkheden met zich mee. En weet je wat het mooie is? Het draagt ook bij aan energiebesparing. Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben. Je ontdekt twee manieren waarop de opkomst van slimme woningen hand in hand gaat met energiebesparing.

De slimme thermostaat

De slimme thermostaat is een van die nieuwe technologieën. Het tilt je wooncomfort op meerdere manieren naar een hoger niveau. Om te beginnen doet dat het doordat je er op afstand de temperatuur mee kunt bedienen. Het maakt niet uit waar je bent, je hebt altijd controle over de temperatuur. Zijn je kinderen bijvoorbeeld alleen thuis? Dan kun je ze op afstand een prettige kamertemperatuur geven.

Deze temperatuur bediening op afstand brengt nog een extra voordeel met zich mee. Het leidt namelijk ook tot energiebesparing. Wanneer niemand thuis is, kun je de temperatuur direct laten zakken. Het is dan geen probleem meer als je een keer vergeet om de verwarming uit te zetten; je kunt het simpelweg via je smartphone herstellen.

Bovendien zijn er zelfs slimme thermostaten die je zodanig kunt instellen dat ze zich automatisch aanpassen om energie te besparen. Ze detecteren wanneer je wel of niet thuis bent en reageren snel wanneer de buitentemperatuur verandert.

De slimme stekker

Ook de slimme stekker is een grote aanrader als het gaat om energiebesparing. Zo kun je er alle elektrische apparaten vanaf één centraal punt mee bedienen. Het maakt hierbij niet uit waar je bent, of het nu op je werk is of op je vakantiebestemming.

Daarnaast geven sommige slimme stekkers je inzicht in het energieverbruik van de apparaten die erop zijn aangesloten. Met de gegevens die dit oplevert, weet je wat je kunt doen om energie te besparen. Ben je op zoek naar een slimme stekker? Bekijk dan of de slimme stekker van Robbshop wat voor je is. 

Het is duidelijk dat de slimme thermostaat en stekker behoorlijk kunnen bijdragen aan de energiebesparing in je woning. Niet alleen door de bediening op afstand, maar ook door de extra energiebesparingsfuncties.