Als je een computergebruiker bent, dan zul je waarschijnlijk van USB hebben gehoord, wat een afkorting is van Universal Serial Bus. De meeste computers komen tegenwoordig met diverse aansluitingen van het type USB. Zo’n aansluiting wordt vaak aangeduid met een USB-poort.
Dit artikel gaat over USB SS, waarmee USB 3.0 wordt bedoeld. USB is een specificatie, die voorschrijft wat de vorm van de connector is, wat de functies van de pinnen van de connector zijn, welke transmissietechnologie wordt toegepast en hoeveel stroom kan worden geleverd. We beperken ons hier tot USB-poorten op een computer. Andere typen USB-poorten, zoals voor smartphones, blijven hier buiten beschouwing.
Waarvoor wordt een USB-poort gebruikt?
Op een USB-poort van een computer of switch wordt allerlei apparatuur aangesloten. Het kan zijn dat het aangesloten apparaat alleen gegevens ontvangt. Dat geldt bijvoorbeeld voor een printer. Omgekeerd kan het ook zijn dat de computer enkel gegevens ontvangt van een apparaat. Daarbij kan je denken aan een muis of los toetsenbord, die middels kabels worden aangesloten.
In het geval van een gegevensdrager, zoals een USB memory stick of een externe harde schijf, verloopt de gegevensuitwisseling in twee richtingen. Een geheel andere functie van USB is de levering van stroom. Je kunt bijvoorbeeld je smartphone aan je computer laden. Maar het wordt ermee ook mogelijk om een apparaat aan te sluiten, dat voor de stroomvoorziening geheel is aangewezen op die USB-aansluiting en dus niet op het lichtnet wordt aangesloten, zoals een scanner.
Wat is USB SS?
USB 3 wordt ook wel aangeduid met USB SS, waarbij SS staat voor SuperSpeed, oftewel supersnel. Die twee letters zijn toegevoegd, omdat met de introductie USB 3.0 de maximale transmissiesnelheid van een USB-poort sterk werd vergroot. Met de introductie van USB 3.0 werd de vorm van de connector ook anders. De hoeveelheid stroom die kan worden geleverd, werd 900 mA, wat daarvoor 500 mA was.
Hoe snel is USB SS?
Met de introductie van USB SS werd de maximale transmissiesnelheid 5 Gbit/s. Daarvoor was die nog 480 Mbit/s, wat HighSpeed werd genoemd. We praten dus over een vertienvoudiging! Daardoor gaat de gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld een externe harde schijf sneller en is het verschil met een interne harde schijf niet zo groot meer. Van USB 3.1 en 3.2 zijn de maximale transmissiesnelheden nog hoger dan die van USB 3.0. In de volgende paragraaf komen we daarop terug.
Welke USB poorten zijn er?
Zoals al eerder is genoemd, is USB een specificatie. De voorgangers van USB 3 waren USB 1 en 2. USB 1.0 werd in 1996 gepubliceerd, USB 2.0 in 2000, USB 3.0 in 2008 en USB 4.0 in 2019. In het geval van USB 3 praten we behalve over 3.0 ook over 3.1 en 3.2. Met 3.1 werd de maximale transmissiesnelheid 10 Gbits/s en die versie heeft de naam SuperSpeed+ gekregen. Een maximale transmissiesnelheid van 20 Gbits/s geldt voor USB 3.2. Fabrikanten gebruiken de specificaties voor de USB-poorten, waarmee ze hun apparaten uitrusten.
Verschillende kleuren van USB-poorten
Om aan te geven aan welke USB-versie een poort voldoet, hebben ze een bepaalde kleur gekregen. Voor USB 1 is die wit, voor USB 2 zwart. Voor USB 3.0 worden vijf kleuren gebruikt, namelijk zwart, rood, groen, geel of blauw. Om verwarring te voorkomen staan bij een zwarte USB 3.0 poorten vaak de letter SS. Het gebruik van de genoemde kleuren is echter niet voorgeschreven en fabrikanten kunnen ervan afwijken. Het is daarom goed om de handleiding van de computer erop na te slaan.
Reageer