verschil ddr4 en ddr3 ram geheugen

DDR4 vs DDR3 RAM geheugen: Wat is het verschil?

Elke computer en laptop heeft het nodig. RAM (Random Acces Memory) geheugen. Soms ook wel beter bekend als werkgeheugen. Het RAM-geheugen van een computer of laptop bepaalt voor een groot deel hoe snel de informatie verwerkt kan worden.

Bij veel computers en laptops heb je ook de mogelijkheid om het RAM-geheugen uit te breiden. Na verloop van tijd kan het zijn dat je meer RAM-geheugen nodig hebt, omdat systeemeisen van software veranderen.

Je kunt kiezen tussen DDR4 en DDR3 geheugen, maar wat is nu het verschil? In kwaliteit en in prijs? Ik ga het je vertellen.

Wat is het verschil tussen DDR4 en DDR3?

Het verschil tussen DDR4 en DDR3 is vooral het verschil in snelheid. Bij DD3 geheugen ligt de snelheid zo tussen de 800 en 2.100 MTps (miljoenen overdrachten per seconde). Wanneer je kiest voor DDR4 geheugen, dan krijg je te maken met snelheden tussen 2.100 en 3.200 MTps.

DDR staat Double Data Rate en deze heb je dus in twee uitvoeringen. De DDR3 wordt al sinds 2007 in computers en laptops gebruikt. DDR3 wordt al een hele tijd gebruikt.

DDR4 werkte men al aan sinds 2007, maar pas in 2014 werd DDR4 geheugen ook daadwerkelijk op de markt gebracht voor het grote publiek.

Voltage

Het eerste verschil is het voltage dat het geheugen nodig heeft. DDR3 draait op 1,5 volt en DDR4 draait op 1,2 volt. Dit verschil lijkt niet zo heel groot, maar leidt toch tot 20% meer efficiëntie.

De thuisgebruikers merken vooral het verschil in minder warmteontwikkeling bij DDR4 geheugen. Dit is vooral voor laptops een heel groot voordeel. Minder warmteontwikkeling in de laptop zorgt ervoor dat de levensduur van de batterij verlengd wordt.

Snelheid

Dit is natuurlijk niet heel verrassend. Als computeronderdelen doorontwikkeld worden, dan worden ze altijd sneller. Zo is DDR4 geheugen ook sneller, dan DDR3 geheugen.

Bij DD3 geheugen ligt de snelheid zo tussen de 800 en 2.100 MTps (miljoenen overdrachten per seconde). Wanneer je kiest voor DDR4 geheugen, dan krijg je te maken met snelheden tussen 2.100 en 3.200 MTps. Dan hebben we het nog niet eens over de snellere kits en het eventuele overklokken. Overklokken met RAM-geheugen kan prima.

ddr ram geheugen
DDR RAM geheugen gevisualiseerd.

DDR3 en DDR4 kunnen niet samenwerken

DDR3 geheugen en DDR4 geheugen kun je niet met elkaar combineren. Als een moederbord geschikt is voor DDR4 geheugen, dan kun je geen DDR3 geheugen gebruiken en vice versa. Dit komt onder andere door de fysieke eigenschappen.

DDR3 geheugen heeft namelijk 240 connectors. DDR4 daarentegen heeft 288 connectors. Dit houdt in dat een DDR3 bank simpelweg niet op een DDR4 moederbord past. Ook de benodigde voltage komt niet overeen, dus samenwerken zullen ze nooit kunnen.

Wat is het prijsverschil?

Het prijsverschil tussen DDR3 en DDR4 is niet eens zo heel groot. Als we kijken naar een bank van 16 GB, dan scheelt dit ongeveer acht tot tien euro per bank. Voor de thuisgebruiker valt het erg te overzien.

Koop je grotere hoeveelheden tegelijk in? Dan kost DDR4 geheugen wel een stuk meer. Het is wel zo dat heel veel computers en laptops op DDR4 geheugen lopen tegenwoordig. DDR3 begint langzaam ouderwets en achterhaalt te worden.

Als je dan ook nog nagaat dat in november 2021 het DDR5 geheugen voor het grote publiek beschikbaar werd, dan kun je wel nagaan dat DDR3 geheugen binnen aanzienlijke tijd helemaal van het toneel zal verdwijnen. Op enkele oude voorraden na die voor oude computers en laptops gebruikt kunnen worden.

Remon Hendriksen
Remon schrijft graag over Tech, Gadgets en Software. Heeft ook nog eens een voorliefde voor Data en SEO. Zijn ICT opleiding komt hier nog regelmatig van pas.