bellabot

Bellabot: 3 use-cases onder de loep

Gasten van een Aziatisch restaurant in New York werden aangenaam verrast: ze werden begroet door een robot in plaats van een ober. De Bellabot is sinds kort ‘werkzaam’ in het restaurant en klanten waren gelijk positief. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat robots taken van mensen overnemen. Vaak wordt er toch geconcludeerd dat mensen superieur zijn aan robots. Wellicht verandert dit met de komst van de Bellabot. Om deze vraag te beantwoorden, bespreken we nog twee use-cases van de gloednieuwe robot. 

Bellabot als ober in een restaurant

De eerste use-case, zoals net al kort benoemd, is een hulpje in het restaurant. De robot kan hierin verscheidene functies overnemen van de obers en het restaurantpersoneel. Zo kan de Bellabot gasten begroeten in een restaurant en ze naar een lege tafel begeleiden. Om dit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen is de robot uitgerust met een slimme AI-voice. 

Een andere functie van de Bellabot is de bestellingen naar gasten te brengen. De chefs kunnen de bestellingen op verschillende plateaus van de robot leggen. De robot gaat vervolgens naar de desbetreffende tafel en de klanten pakken de gerechten van de robot. Doordat het desbetreffende plateau oplicht, weet de gast precies welke gerechten eraf gepakt moeten worden. En door de gewicht-detectie in de plateaus herkent de robot wanneer de gerechten eraf zijn gepakt en hij weer op pad kan. 

Tot slot kan de robot werken als serveerder. Hij kan namelijk bestellingen opnemen en veelgestelde vragen beantwoorden. Wel is het zo dat een vraag voorgeprogrammeerd moet zijn, want anders moet de robot menselijk hulp gaan zoeken. 

Een robot als hulpje in het ziekenhuis

Bij de tweede use-case wordt de Bellabot ingezet als hulpje in het ziekenhuis. Dit is handig omdat de doktoren en assistenten zich bezig kunnen houden met zaken die er écht toe doen, zoals zorg verlenen. 

In dit scenario kan de robot patiënten naar de operatiekamer brengen, ze kunnen belangrijke vragen  beantwoorden bijvoorbeeld na een operatie en bezoekers van de patiënten ontvangen. Een andere mogelijkheid is het rondbrengen van producten en benodigdheden voor doctoren of verplegers. Handig is dat de robot opgeroepen kan worden voor waar hij het hardst nodig is. Tot slot kunnen ze ook hier maaltijden rondbrengen voor patiënten. Dankzij de ingebouwde sensoren en camera’s kan de Bellabot perfect de weg vinden in een groot ziekenhuisgebouw.    

Is een robot ook voor jou? 

Robots zijn helaas niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen weten niet hoe ze ermee om moeten gaan of voelen zich niet prettig met het idee. Daarom is het verstandig om vooraf een robot als de Bellabot te polsen onder jouw doelgroep. Wanneer zij hier neutraal of misschien zelfs positief tegenover staan kan over aanschaf nagedacht worden. De belangrijkste voordelen van een robot zijn dat ze altijd beschikbaar zijn en het werk voor ons als mens lichter maken.