digitale veiligheid bedrijven

Waarom digitale veiligheid binnen je bedrijf belangrijk is anno 2023

De wereld verandert snel door technologie, en we merken dat we steeds meer afhankelijk worden van digitale apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals telefoons en computers. Hoewel dit ons veel gemak en mogelijkheden biedt, heeft het ook een keerzijde.

Het gebruik van internet heeft namelijk geleid tot een toename van criminaliteit. Denk hierbij aan vervelend gedrag dat online plaatsvindt, mensen die proberen geld te stelen via internet, of zelfs hackers die proberen toegang te krijgen tot onze apparaten. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat er risico’s verbonden zijn aan het gebruik van internet.

Gelukkig kunnen we onszelf beschermen als we meer kennis hebben over deze risico’s en hoe we ermee om moeten gaan. Je kunt hierover meer leren door te kijken naar informatie over digitale hulp en digitale veiligheid. 

Ransomware

Het stelen van gegevens van klanten of werknemers door criminelen kan ernstige gevolgen hebben voor je organisatie. Dit is gevaarlijk omdat het je reputatie kan schaden en andere veiligheidsproblemen kan veroorzaken.

Bekende merken zijn de laatste tijd vaak slachtoffer geworden van datalekken, wat grote gevolgen had. Een datalek kan niet alleen je imago beschadigen, maar ook leiden tot juridische stappen en boetes. Een ander gevaar is ransomware, een veelvoorkomende bedreiging die ervoor kan zorgen dat de werkzaamheden lange tijd worden stopgezet.

Om je organisatie te beschermen, kun je kiezen voor een fysieke AZ-500 training van Master-it. Met deze training krijg je alle kennis die je nodig hebt om je organisatie beter te beveiligen tegen dergelijke bedreigingen.

Speciale trainingen voor medewerkers

Het is van groot belang dat jouw medewerkers goed op de hoogte zijn van veiligheidsmaatregelen, zelfs als je al goede beveiliging hebt ingesteld. Zelfs als je sterke wachtwoorden gebruikt en alle beveiligingsregels volgt, kan een medewerker die in een nepmail trapt nog steeds ernstige problemen veroorzaken.

Gelukkig bestaan er speciale trainingen die jouw medewerkers kunnen helpen om bewust om te gaan met bijvoorbeeld software en valse e-mails. Op die manier proberen we datalekken zoveel mogelijk te voorkomen. Het is ook belangrijk om duidelijke regels te hebben.

Zorg ervoor dat medewerkers weten welke informatie vertrouwelijk is en hoe ze veilig kunnen werken op de computer. Door deze maatregelen te nemen, vergroten we de veiligheid van onze organisatie en beschermen we gevoelige gegevens tegen mogelijke dreigingen.

Regelmatig updaten

Het is essentieel dat medewerkers weten hoe ze hun computerprogramma’s en besturingssysteem up-to-date kunnen houden. Updates zijn erg belangrijk omdat ze helpen om de beveiligingsrisico’s te verminderen. Telkens wanneer er een update beschikbaar is, worden de verbeteringen en veranderingen openbaar gemaakt.

Als je de software op je computer of laptop niet bijwerkt, kunnen er zwakke plekken ontstaan die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Deze criminelen ontwikkelen verschillende soorten virussen en schadelijke software om precies van deze zwakke plekken gebruik te maken.

Bovendien kunnen hackers ook specifiek proberen in te breken als ze weten dat je software niet up-to-date is. Het is dus van groot belang om regelmatig updates uit te voeren om de veiligheid van je computer en gegevens te waarborgen.