chatgpt plagiaat of niet

Is ChatGPT plagiaat? Alles wat je moet weten over ChatGPT en plagiaat.

Na het lezen van dit artikel weet je of je plagiaat pleegt met ChatGPT of niet. Je leert bovendien hoe ChatGPT werkt, waarom mensen denken dat ChatGPT plagiaat is en hoe je het zonder problemen gebruikt.

Er zijn veel misverstanden over door ChatGPT gegenereerde teksten en of deze echt als plagiaat kunnen worden gezien. We duiken in de feiten, geven je waardevolle inzichten en praktische tips om het meeste uit deze AI te halen zonder in de problemen te komen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een taalmodel ontwikkeld door het bedrijf OpenAI dat in staat is om menselijke tekst na te bootsen op basis van grote datasets. Daarnaast kan ChatGPT meer dan teksten genereren. Zo kan het afbeeldingen genereren, eigen GPT’s ontwikkelen, coderen, data analyseren en nog veel meer.

Is het gebruik van ChatGPT plagiaat?

Veel instituten en scholen zijn het het nog niet eens over het feit of het gebruik van ChatGPT plagiaat is. Er zijn nog geen spelregels en er is nog een groot grijs gebied. Plagiaat is het overnemen van informatie uit een bron en het presenteren als je eigen werk zonder de juiste bronvermelding.

Kunnen docenten dan zien of je ChatGPT hebt gebruikt? Het korte antwoord, nee. Op dit moment kun je niet controleren of iemand gebruik heeft gemaakt van ChatGPT. Plagiaatchecks werken door het herkennen van exacte stukken tekst, en ChatGPT genereert elke keer nieuwe, unieke teksten. Dit maakt het moeilijk om gebruik van AI te detecteren met de bestaande systemen die plagiaat proberen te herkennen.

Controlesoftware zoals GPTzero is specifiek is ontworpen om AI-gegenereerde content te identificeren. Maar het probleem met deze software is dat het vaak een kat-en-muisspel wordt. AI-systemen verbeteren voortdurend en worden slimmer, waardoor controlesoftware steeds weer achter de feiten aanloopt. 

zerogpt afbeelding

Dit geldt ook voor teksten die gegenereerd zijn door AI, zoals ChatGPT. Wanneer je dergelijke teksten gebruikt zonder te vermelden waar ze vandaan komen, kan dit als plagiaat worden beschouwd. Plagiaat is niet alleen een ethische kwestie, maar kan ook juridische gevolgen hebben.

Ook haalt ChatGPT soms bronnen aan die helemaal niet bestaan. Het is daarom belangrijk om kritisch te blijven bij het gebruik van ChatGPT voor het verzamelen van informatie. Je moet de antwoorden niet klakkeloos overnemen zonder ze eerst grondig te controleren.

Echter, wanneer je toch bepaalde informatie overneemt zonder de bron te vermelden, kan dit worden gezien als plagiaat. Het gebruik van ChatGPT zonder bronvermelding kan dus wel degelijk gevolgen hebben. Blijf dus altijd je ChatGPT teksten herschrijven en/of een bron aanhalen.

“Ai-assisted” plagiaat, een nieuwe vorm van plagiaat.

Voor de opkomst van AI bestond plagiaat alleen uit deze 4 vormen:

  • Mondeling plagiaat: Het claimen van een hele tekst van iemand anders als jouw eigen werk.
  • Woordelijk plagiaat: Het overnemen van de woorden van iemand anders zonder aanhalingstekens en bronvermelding.
  • Plagiaat parafraseren: De ideeën van iemand anders gebruiken alsof deze van jou zijn.
  • Patchwork-plagiaat: Verschillende stukjes van andere teksten gebruiken om een ​​nieuwe tekst te creëren alsof de ideeën van jou waren.
  • Zelfplagiaat: Je eigen werk uit het verleden hergebruiken zonder bronvermelding.

Met de komst van ChatGPT is er een nieuwe vorm van plagiaat aan het bijkomen, genaamd “AI-assisted” plagiaat. Van AI-assisted plagiaat is sprake wanneer je door AI gegenereerde tekst gebruikt, en doet alsof het je eigen originele tekst is. Het kan om verschillende vormen van plagiaat gaan, van het kopiëren van een hele tekst (dat wil zeggen globaal plagiaat) of stukjes en beetjes (dat wil zeggen patchwork-plagiaat).

Het gebruik van ChatGPT, raden we het aan?

Tegenwoordig gebruiken scholen naast hun plagiaat detector ook een AI-detector om werk te scannen op originaliteit. Hierdoor kan jouw ChatGPT gegenereerde tekst dus nog steeds worden ontdekt. Je kunt dus concluderen dat deze tools niet de perfecte oplossing zijn voor het maken van verslagen of projecten. 

Je kunt het absoluut gebruiken om de hoofdlijnen van een verhaal uit te zetten, je eerste informatie te vergaren over een onderwerp of om jouw werk juist te laten nakijken. Maar volledig AI gegenereerde teksten gebruiken raden we dus sterk af.

Siem
Siem heeft zich gespecialiseerd in hardware, technologie en AI. Stuur hem gerust een mail als je hier vragen over hebt.