voordelen nadelen public cloud

Wat zijn de voordelen en nadelen van een public cloud?

Een public cloud is een vorm van cloud computing waarbij resources, zoals servers, opslagruimte en applicaties, beschikbaar worden gesteld aan meerdere gebruikers via het internet. Het wordt beheerd door een externe cloud serviceprovider die verantwoordelijk is voor het onderhoud, de beveiliging en het verzorgen van de benodigde infrastructuur. In dit artikel benoemen we de voordelen en nadelen van inzetten op een public cloud.

1.Kostenbesparing

Het gebruik van een public cloud kan (in veel gevallen) kostenbesparend zijn. Je hoeft geen grote hoeveelheden geld uit te geven aan het aanschaffen en onderhouden van je eigen hardware en infrastructuur. In plaats daarvan betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt het ook aantrekkelijk voor start-ups en kleine bedrijven met beperkte budgetten.

2.Schaalbaarheid

Public clouds bieden de mogelijkheid om snel schaalbaar te zijn. Je kunt eenvoudig meer resources toevoegen of verminderen, afhankelijk van je behoeften. Dit betekent dat je niet hoeft te investeren in dure hardware of infrastructuur die mogelijk onderbenut wordt. Je betaalt per gebruiker, en valt iemand weg, dan schaal je ook weer makkelijk af.

3.Flexibiliteit

Met een public cloud kun je snel en gemakkelijk nieuwe services en functionaliteiten implementeren. Dit maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderende marktomstandigheden of bedrijfsbehoeften. Bovendien hoef je het wiel zelf niet uit te vinden, want de cloud service biedt telkens nieuwe updates en opties aan.

4.Veiligheid

Cloud serviceproviders hebben uitgebreide beveiligingsmaatregelen om je gegevens te beschermen. Ze implementeren firewalls, data-encryptie en toegangscontroles om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig blijven. Daarnaast zorgen ze voor regelmatige updates en beveiligingspatches om je systeem te beschermen tegen potentiële bedreigingen.

veiligheid cloud

5.Betrouwbaarheid

Public clouds bieden vaak geautomatiseerde gegevensback-up en herstelopties. Dit betekent dat je gegevens worden opgeslagen op meerdere locaties en regelmatig worden geback-upt, waardoor je in het geval van een storing of gegevensverlies snel je gegevens kunt herstellen.

Nadelen public cloud

Er zitten niet per se nadelen aan een public cloud, maar het is belangrijk om te beseffen dat er ook alternatieve clouds zijn, zoals de private cloud. Bij deze manier van cloud computing wordt de infrastructuur geleverd aan één organisatie. Dit brengt normaal gezien een hogere beveiligingsgraad met zich mee en kan dus beter van pas komen voor bedrijven die veel gevoelige informatie verwerken. Het is vaak wel duurder dan public cloud.

Daarnaast is er de hybrid cloud, waarbij private cloud en public cloud gecombineerd worden, om van de voordelen van beide opties te genieten. Ook dit kan een hele goede optie zijn en wordt zelfs steeds populairder. Ook dit is in veel gevallen prijziger dan een public cloud.

Let op, we spreken bewust van prijziger in veel gevallen, want een public cloud is niet altijd voordeliger dan een hybrid of private cloud. Vooral bij grote bedrijven met veel dataopslag kan een private cloud een voordeligere optie zijn. Bij twijfel komt de volgende tip goed van pas!

Tip: vraag onafhankelijk cloud advies aan

Om te weten of je het beste voor een public cloud, private cloud of voor de gecombineerde hybrid cloud kunt kiezen als bedrijf, kun je het beste advies aanvragen. Een onafhankelijke specialist heeft er geen baat (commissie) bij om jou een bepaald pakket aan te smeren en kan je daarom tot in de puntjes adviseren op basis van de bedrijfsbehoeften. Neem eens een kijkje op Cloud360 om een gratis migratie scan aan te vragen.