Wat is AMOLED?

De ontwikkelingen op beeldschermtechnologie volgen elkaar razendsnel op. Eén van de laatste grote doorbraken in deze industrie is het AMOLED scherm. 

Dit staat voor ‘Active-Matric Organic Light-Emitting Diodes’. 

Maar wat is AMOLED precies? 

Om dit uit te leggen zullen we ook kort bespreken wat OLED precies is en wat de verschillen tussen een OLED-scherm en AMOLED-scherm zijn.

???? Dit lees je over AMOLED ????

Wat is AMOLED?

De AM in AMOLED staat voor Active Matrix. 

Het grootste verschil dat deze actieve matrix toevoegt, is dat het een dunne transistor laag, Thin Film Transistor (TFT), toevoegt aan elke pixel. 

Deze transistorenlagen zijn extra snelle geleiders van elektriciteit met als voordeel dat de stroom zich veel sneller over het hele scherm kan bewegen. 

Zo kan elke pixel sneller geactiveerd worden, wat weer handige bijkomstigheid is bij grotere schermen. 

Een AMOLED scherm gebruikt twee van deze TFT’s, waarbij de eerste het starten en stoppen van het laden van een condensator controleert en de tweede het niveau van de spanningsbron op peil houdt. 

Dan is er ook nog Super-AMOLED

Dit is precies hetzelfde als AMOLED, alleen bij de Super-versie bevat het scherm zelf de aanraaksensoren en bij AMOLED moet er voor de ‘touch’ een scherm overheen gelegd worden. 

Dit is ook meteen de reden waarom tegenwoordig de AMOLED smartphone en de AMOLED smartwatch meestal uitgerust worden met een Super-AMOLED.

Wat is OLED?

Bij de traditionele LED-LCD schermen wordt het LCD paneel verlicht door de LED’s (lichtgevende diodes), waarbij de LED’s zich aan de binnenkant van het scherm bevinden en de LCD aan de voorkant. 

De helderheid van de kleuren en de scherpte van het beeld wordt geregeld door de helderheid van de LED’s, waar het licht vandaan komt. 

Dit licht fungeert als backlight voor het LCD scherm. 

Bij OLED schermen worden organische materialen (halfgeleiders) gebruikt om zo zelf stroom en licht te genereren. 

Er is dus geen backlight meer nodig. 

Simpel gezegd houdt dit in dat het bij de OLED technologie mogelijk is om pixel voor pixel de verlichting en kleurcontrole te regelen.

AMOLED vs OLED

Ondanks dat er maar twee letters verschil zijn en de technieken beide hetzelfde klinken zijn er toch een aantal grote verschillen tussen de AMOLED en OLED schermen.

We gaan hier nog wat dieper op deze verschillen in en dat hebben we opgedeeld in een aantal categorieën.

Technologie

Zoals al eerder genoemd is het grootste verschil in technologie tussen de twee dat er bij AMOLED een extra laag film transistors is toegevoegd. 

Hiermee worden de statussen (felheid, kleur, aan of uit etc.) van de pixels langer behouden en worden ze sneller geactiveerd.

Beeldscherm

In het zonlicht zijn OLED schermen een stuk beter zichtbaar en zijn de zwarte tinten een stuk dieper. 

Maar verder is de beeldkwaliteit van een AMOLED display vele malen feller en scherper door de extra laag van TFT’s. 

Daarnaast zijn de AMOLED schermen ook een stuk flexibeler en kunnen ze in veel meer apparaten gebruikt worden. 

Dit heeft als nadeel dat een AMOLED scherm wel een stuk duurder is.

De werking van de schermen

In de OLED schermen wordt de elektriciteit geproduceerd door de organische halfgeleiders.

Deze halfgeleiders bestaan uit een zeer dunne laag van organische verbindingen die beschermd tussen lagen van plastic of glas ingeklemd zitten. 

Bij de AMOLED is er een extra TFT laag toegevoegd en het bestaat uit een matrix van de OLED pixels

Stroomverbruik

Vanwege de extra TFT laag in de AMOLED schermen ligt het stroomverbruik een stuk hoger dan bij de OLED techniek. 

De OLED schermen zijn relatief een stuk eenvoudigere schermen en dat bespaart een hoop stroom, waardoor de batterijduur veel hoger ligt dan bij AMOLED. 

Het feit dat de pixels bij een AMOLED display ook veel vaker en sneller ververst worden helpt ook niet mee met het batterij verbruik.

Wat is AMOLED burn-in?

De jongere lezer kent het fenomeen van een ingebrand scherm (burn-in) misschien nog niet, maar wie al wat langer meegaat heeft het ongetwijfeld een keer gezien bij oudere beeldscherm technologieën. 

amoled burn in

Het komt er eenvoudigweg op neer dat er voor een langere tijd één of (meestal) meerdere pixels op dezelfde plek op het beeldscherm worden vertoond. 

Hierdoor treedt er een slijtage op bij de pixels die het vaakst gebruikt worden en deze pixels worden dan in het scherm als nabeeld weergegeven.

Het is een bekend probleem bij de AMOLED en OLED schermen en het is niet iets dat vaak voor komt. 

Wij wilden het hier toch benoemd hebben zodat je er rekening mee kunt houden. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om dit te voorkomen.

Conclusie

We hebben hier aangetoond dat AMOLED en OLED eigenlijk twee verschillende beeldscherm technologieën zijn. 

En de keuze voor welke je kiest hangt uiteindelijk ook weer af van wat je precies zoekt in je apparaat? 

Neem je veel foto’s en kijk of bewerk je video’s? Dan is een AMOLED misschien geschikter omdat deze scherpere en fellere kleuren kunnen tonen.

Of hoe groter je gaat, hoe beter het is om een AMOLED scherm te nemen. 

Wil je een kwalitatief zeer goed scherm dat ook lang mee gaat, dan is de OLED technologie weer een betere optie.