omscholen technisch beroep

Omscholen naar een technisch beroep: hier moet je aan denken

Is het altijd al jouw droom geweest om iets binnen de technische sector te doen? Maar ben je momenteel werkzaam in een geheel andere branche? Dan voelt dit misschien als een sprong in het diepe. Nu heb je een vast inkomen en het lijkt financieel onverantwoordelijk om weer de schoolbanken in te duiken. Gelukkig is niets minder waar.

Een baan in de technische sector levert namelijk tal van voordelen op. Daarnaast is het vaak mogelijk om ervaring en kennis in de praktijk op te doen. Hierbij ontvang je ook al een volwaardig salaris, waardoor de drempel minder hoog is om je om te scholen. Natuurlijk brengt dit wel het nodige regelwerk met zich mee. Maar waar moet je aan denken als je je laat omscholen naar een technisch beroep? In dit artikel vind je alles wat je moet weten. 

Doe research 


Ten eerste is het belangrijk om research te doen. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Kies je voor omscholing elektrotechniek? Welke opleidingen zijn hierbij dan mogelijk? Waar kan je terecht? Het is verstandig om voor een opleiding te kiezen waarbij je direct ervaring op kan doen in de praktijk en salaris ontvangt. Hierdoor hoef je financieel niet in de problemen te komen. Bovendien zal je salaris stijgen naarmate je meer ervaring opdoet.

Wees je er ook van bewust dat er momenteel een groot tekort heerst aan goed opgeleide technici. Dit maakt een baan in de technische sector extra aantrekkelijk. De kansen op de arbeidsmarkt zijn immers erg goed. Kies je voor een opleidingsinstituut als Strevon, dan kun je ook nog eens rekenen op de samenwerking met verschillende erkende leerbedrijven die openstaan voor het aannemen van nieuw personeel. Zij leiden niet alleen mensen op, maar willen deze later ook graag in dienst nemen. Dit is voor hen een voordeel, omdat zij op die manier sneller aan nieuw opgeleid personeel komen. 

Tijdsduur 

Ook is het goed om over de tijdsduur van de opleiding na te denken. Hoe lang het duurt voordat je zelfstandig aan de slag kunt gaan, is geheel afhankelijk van de opleiding die je kiest. Bij Strevon streven ze ernaar om mensen binnen 1,5 jaar volledig klaar te stomen voor de praktijk. Dit betekent ook dat je op meer salaris kunt rekenen na die 1,5 jaar en je meestal verzekerd bent van een baan. 

Vraag jezelf af hoeveel tijd je kwijt wilt en kan zijn aan de opleiding en ga vervolgens op zoek naar omscholing techniek volwassenen opleidingen die hierbij passen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

Doe nog meer werkervaring op

Het grote voordeel van werken en leren is dat je direct ervaring opdoet in de praktijk. Je kunt ook zelf verder netwerken om ervaring op te doen. Bijvoorbeeld door bij een ander bedrijf (gratis) stage te lopen. Veel bedrijven staan te springen om extra handen. Zelfs wanneer ze hen nog heel veel moeten leren. Dit is een goede manier om je cv uit te breiden en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.