Lang ziekteverzuim kan een bedrijf enorm raken. Niet alleen de productiviteit daalt doordat er minder mankracht is, ook de kosten nemen toe. Misschien moet je wel tijdelijk iemand extra aannemen bijvoorbeeld om de werklast te dragen. Ondertussen ben je echter ook nog verantwoordelijk voor het betalen van de zieke medewerker. Dit heeft grote gevolgen. Zowel financieel als praktisch gezien. We spreken van ziekteverzuim als een medewerker zich om welke reden dan ook ziek meldt. Dit kan zowel door lichamelijke- als mentale klachten komen. Hoewel ziekteverzuim uiteraard nooit volledig te voorkomen is, zijn er wel dingen die je kunt doen om het zoveel mogelijk terug te dringen. Maar hoe verminder je het ziekteverzuim onder jouw medewerkers? Hieronder volgen drie tips.
1. Probeer de oorzaak van het ziekteverzuim te achterhalen
Merk je dat het ziekteverzuim de afgelopen tijd flink is gestegen? Dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je inzicht krijgt in het probleem. Want waardoor is dit ziekteverzuim dan precies ontstaan? Met welke klachten heeft het personeel zich afgemeld? Hadden er dingen anders gedaan kunnen worden om het ziekteverzuim vroegtijdig terug te dringen? Het is slim om hierbij een arbo arts Eindhoven in te schakelen. Bespreek de huidige cijfers en de medewerkers die nu langdurig ziek thuis lopen en probeer samen de oorzaak te achterhalen en preventieve maatregelen te treffen.
Wat veel mensen niet beseffen is dat een arbo-arts echt niet alleen ingeschakeld wordt bij ziekte. Hun taak is ook vooral preventief. Daarom is het zaak dat je nauw samenwerkt met de arbo-artsen en deze met zorg uitkiest voor jouw bedrijf. Bij Bakxwagenaar helpen ze je bijvoorbeeld om de vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. Soms zijn enkele simpele aanpassingen al voldoende om groot verschil te maken.
2. Luister naar het personeel
Mentale problemen zijn de nummer één oorzaak van langdurig ziekteverzuim onder medewerkers. Als het personeel zich overwerkt en niet het gevoel heeft gehoord te worden, kan dit grote gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. Als de balans tussen werk en privé dusdanig wordt verstoord dat men niet meer weet te functioneren, kan dit leiden tot langdurig en problematisch verzuim. Daarom is het belangrijk om dit op een andere manier aan te pakken. Echt te tonen aan je medewerkers dat je er voor ze bent en luistert naar hun problemen en suggesties. Op die manier kunnen problemen sneller aangepakt worden en kan er meer rust worden gecreëerd op de momenten dat dit nodig is. Zo loopt het personeel niet te lang door met problemen en wordt erger voorkomen.
3. Een gezonde werkomgeving
Om de gezondheid van het personeel te bevorderen is een gezonde werkplek natuurlijk een absolute must. Hier brengen ze immers het overgrote deel van de dag in door. Kies er daarom voor om de werkomgeving verder te verbeteren. Denk aan ergonomische werkplekken, een fijn binnenklimaat en hulpmiddelen om meer rust tussen de werkzaamheden in te creëren. Stimuleer ook beweging bij het personeel. Zeker in de ICT-sector zien we dat er onvoldoende bewogen wordt. Door bijvoorbeeld te investeren in zit-sta tafels, kan je ervoor zorgen dat er niet te lang in één houding gezeten wordt. Ook zou je het kunnen normaliseren om gedurende de pauzes stukjes te wandelen of wandelend te vergaderen.
Reageer