software 3d printen

Deze software heb je nodig om zelf 3D te printen

Heb jij de aanschaf van een 3D printer en bijbehorende filamenten al eens overwogen? Er zijn steeds meer mensen die in het gebruik van een eigen 3D printer een nieuwe hobby zien. Om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met de 3D printer heb je niet alleen bijpassende filamenten nodig.

Kijk ook eens naar de verschillende soorten software, waarmee je zelf 3D ontwerpen kunt genereren om deze vervolgens naar de 3D printer te versturen. In dit artikel lees je meer over de verschillende opties die je hebt bij het gebruik van software voor 3D printing. 

Wanneer je na verloop van tijd meer ervaring hebt met het gebruik van een 3D printer kan het interessant zijn om eens naar de verschillende soorten nozzles te kijken. Een nozzle heeft een grote invloed op de kwaliteit van 3D prints. Evenals dat het een bepalend onderdeel is voor de snelheid waarmee je printopdrachten worden uitgevoerd door de 3D printer.

3d printing

Noodzaak van het gebruik van speciale software 

Om een 3D printer te kunnen gebruiken, zal je deze van instructies moeten voorzien. De 3D printer software zorgt voor het aanmaken van een 3D CAD-model. Dat model wordt vervolgens gecontroleerd op fouten. Denk hierbij aan losse onderdelen die niet goed op elkaar aansluiten. Het zou kunnen leiden tot een 3D print welke onbruikbaar is.

Na goedkeuring van het CAD-bestand wordt deze omgezet naar een STL-bestand. Deze bestanden kunnen door bijna alle 3D printers gelezen worden. Net als het CAD-bestand moet ook het STL-bestand worden nagekeken op fouten. Je wilt straks immers een werkend prototype hebben.

Populairste software voor het creëren van 3D ontwerpen 

Een goed voorbeeld van populaire software voor het ontwikkelen van 3D ontwerpen is Google SketchUp. Dit programma is niet alleen geschikt voor de meer ervaren gebruiker van een 3D printer, maar ook voor beginners.

Naast Google SketchUp kun je Blender gebruiken. Het leuke aan Blender is het feit dat deze software, die overigens open source wordt aangeboden, in Nederland ontwikkeld is. Het nadeel van Blender is de gebruiksvriendelijkheid ervan; je hebt al wat meer ervaring met 3D ontwerpen nodig om deze software goed te kunnen gebruiken. 

Een derde optie is Maya. In tegenstelling tot Google SketchUp en Blender, biedt Maya betaalde licenties aan. Het programma is een van de beste tools om 3D ontwerpen en complete animaties te maken. Men gebruikt de software niet alleen voor 3D prints, maar bijvoorbeeld ook voor het ontwerpen van games. 

Siem
Siem heeft zich gespecialiseerd in hardware, technologie en AI. Stuur hem gerust een mail als je hier vragen over hebt.