Een smartwatch met een bloeddrukmeter zorgt ervoor dat je je gezondheid nog beter in de gaten kunt houden, door eenvoudig een meting te doen via je pols.
Je bloeddrukwaarde is een belangrijke indicator voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Al mag je een smartwatch nooit gebruiken als medisch meetinstrument, het blijft interessant om regelmatig te checken hoe het ervoor staat met je gezondheid.
Inhoudsopgave
Wat kun je met een bloeddrukmeter?
Met een bloeddrukmeting kun je meten hoeveel druk er op je bloedvaten ontstaat door het hart die je bloed de slagaders inpompt. De combinatie van de bovendruk en onderdruk geeft vervolgens je bloeddruk weer.
Als je bloeddruk te hoog is, vergroot dit de kans op hart- en vaatziekten.
Voor wie graag gezond leeft, is het dan ook belangrijk om de bloeddruk regelmatig te controleren.
De meest toegepaste manier om de bloeddruk op te meten, is nog steeds via een traditionele bloeddrukmeter, oftwel de manchet bloeddrukmeter.
Deze meet de bloeddruk door een band (de manchet) om de bovenarm vast te maken, die wordt opgepompt totdat de slagaders dichtgedrukt zijn.
Dezelfde soort functie zit nu ook verwerkt in enkele smartwatches.
En dat is een innovatieve manier van bloeddruk meten, die de komende jaren waarschijnlijk steeds meer zal worden toegepast.
Hoe meet een smartwatch je bloeddruk?
Er zijn verschillende manier waarop een smartwatch je bloeddruk kan meten, bijvoorbeeld de traditionele manier (de oscillometrische methode) of via lichtsensoren aan de achterkant van de horlogeklok.
Bloeddrukmeting met de oscillometrische methode
Bloeddrukmeting via een smartwatch werd als eerst uitgebracht in 2019, via de oscillometrische methode. Na een meting van 30 seconden heb je een betrouwbaar resultaat van je bloeddruk.
In plaats van het manchet van een bloeddrukmeter om de bovenarm te plaatsen beschikt de smartwatch over een opblaasbaar bandje. Het nadeel is dat de smartwatch hierdoor wat dikker is en het horloge wat minder subtiel om je pols zit.
Deze methode lijkt het meest op de traditionele manier van de bloeddruk meten. Hoe dit precies werkt, zie je in de video hieronder.
Bloeddrukmeting met ECG en PPG sensoren
De meeste smartwatches doen de bloeddrukmeting door middel van ECG-sensoren in combinatie met PPG-sensoren. Met deze sensoren worden bijvoorbeeld ook je hartslag en saturatie gemeten.
ECG staat voor elektrocardiogram en PPG voor photoplethysmogram. De eerste meet de hartslag en de tweede de bloeddoorstroming.
Het horloge combineert deze data om de bloeddrukwaarden te bepalen.
Bloeddrukmeting op basis van kalibratie
Tot slot zijn er ook smartwatches waarbij eerst een kalibratie met een traditionele bloeddrukmeter nodig is.
Een app bij dit horloge voorspelt vervolgens de toekomstige bloeddrukwaarden.
Dit gebeurt op basis van de relatie tussen de meting van de traditionele manchet en de meting van de hartslaggolven die het horloge waarneemt.
Beste smartwatches met een bloeddrukmeter
Het bedrijf Omron was de eerste die met een horloge met bloeddrukmeter op de markt kwam, de Omron’s Heartguide smartwatch.
Dit horloge werkt op basis van de oscillometrische methode en heeft in de Verenigde Staten een goedkeuring gekregen van de toezichthouder Food and Drug Administration (FDA).
Dit betekent dat het horloge zelfs door artsen gebruikt mag worden om een nauwkeurige bloeddrukmeting te doen. Helaas is dit horloge vooralsnog alleen in de VS te koop.
Hoewel het aanbod van smartwatches met een bloeddrukmeter nog beperkt is, zijn er zeker een aantal horloges verkrijgbaar met deze functie.
Bekijk hieronder drie van de beste smartwatches met een bloeddrukmeter.
Beste smartwatch met bloeddrukmeter – Samsung Galaxy Watch5
De beste smartwatch met de bloeddrukmeter van dit moment is de Galaxy Watch5 van Samsung.
Ook de eerdere modellen, de Watch3 en Watch4, beschikten al over deze functie.
Naast je bloeddruk kun je met dit horloge je hartslag (ECG), slaap, saturatie en fitnessactiviteiten bijhouden.
De Watch5 meet je bloeddruk door middel van lichtsensoren, waardoor het horloge subtiel blijft en er geen vervelend opblaasbaar bandje om je arm nodig is.
Lees hier onze volledige Galaxy Watch5 review
[content-egg module=Bolcom products=”9300000114127741″ template=item_simple]
Goedkoopste smartwatch met bloeddrukmeter – Nuvance Outdoor K22
Wil je graag een smartwatch met een bloeddrukmeter, maar heb je geen groot budget? De nuvance Outdoor K22 is een van de goedkoopste smartwatches met een bloeddrukmeter.
Het horloge is ook nog eens mooi ontworpen en heeft een robuuste uitstraling.
De zoals de naam al zegt is het horloge speciaal voor outdoor activiteiten gemaakt, met een IP67 waterdichte behuizing, een scherm van verhard glas en toch een laag gewicht.
Naast je bloeddruk meet je met dit horloge je hartslag, stappen, slaapkwaliteit en saturatiemeter.
[content-egg module=Bolcom products=”9300000048013998″ template=item_simple]
Stijlvolste smartwatch met bloeddrukmeter – Asus VivoWatch
De Asus VivoWatch is al langere tijd verkrijgbaar in Nederland. Het is een smartwatch met een stijlvol ontwerp en verschillende gezondheidsfuncties.
De Asus VivoWatch maakt gebruik van ECG- en PPG-sensoren om de bloeddruk te meten. Daarnaast kan de VivoWatch ook de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en de stressniveaus meten.
[content-egg module=AmazonNoApi template=item]
Wat zijn de voor- en nadelen van het meten van je bloeddruk via een smartwatch?
Het grote voordeel van je bloeddruk meten via een smartwatch is dat je altijd en overal direct inzicht hebt in je bloeddrukwaarden.
Met een horloge kun je op elk gewenst moment in een handomdraai je bloeddrukwaarden meten.
Het is dan ook veel sneller en makkelijker te gebruiken dan een traditionele bloeddrukmeter.
Daarnaast is het voordeel van je bloeddruk meten via een smartwatch dat je het veel vaker kan doen dan via een traditionele meting.
Zo krijg je een betrouwbaarder beeld van je bloeddrukwaarden. Bovendien kun je via het horloge of de app gelijk een signaal krijgen als je bloeddrukwaarden gaan afwijken.
Het grote nadeel is helaas dat er nog niet veel smartwatches met een bloeddrukmeter in ons land verkrijgbaar zijn. Bovendien hebben niet alle horloges dezelfde betrouwbaarheid.
Ook is het niet handig dat je je smartwatch eerst moet kalibreren met een bloeddrukmanchet, waardoor je alsnog een traditionele bloeddrukmeter nodig hebt om van je horloge gebruik te kunnen maken.
Hoe betrouwbaar is het meten van de bloeddruk via een smartwatch?
De methode van de traditionele bloeddrukmanchet blijft het meest betrouwbaar, maar je kunt met een smartwatch of activity tracker wel een redelijk betrouwbare meting krijgen.
Het horloge van Omron, dat een manchet in het polsbandje heeft verwerkt, meet nauwkeurig genoeg de bloeddruk om door artsen gebruikt te mogen worden.
Omron’s Heartguide smartwatch is als enige goedgekeurd als medisch hulpmiddel, maar is helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar.
Smartwatches die door middel van een sensor je bloeddruk meten lijken meer een aanvulling op de traditionele meetmethodes te zijn dan een vervanging.
Zo geven gebruikers van de VivoWatch aan dat het horloge soms lastig het signaal oppakt en dat de metingen niet altijd overeen lijken te komen met de werkelijkheid.
Om het horloge van Samsung meer betrouwbaar te maken, raadt de fabrikant aan om de smartwatch minstens iedere maand te kalibreren met een traditioneel bloeddrukmanchet.
✅ Conclusie
Samengevat komt het erop neer dat een smartwatch met bloeddrukmeter een enorme toegevoegde waarde kan zijn.
Vooral voor wie het belangrijk is om de bloeddruk zo goed mogelijk te monitoren.
Met een smartwatch die je bloeddruk meet krijg je een actueel en nauwkeurig beeld van je gemiddelde bloeddrukwaarden en zie je meteen of je een verhoogde bloeddruk of juist een lage bloeddruk hebt.
Helaas is er nog maar één merk dat een smartwatch heeft weten te maken dat net zo goed werkt als een traditionele bloeddrukmeter. Andere smartwatches lijken meer een aanvulling te zijn op de klassieke methodes.
Fabrikanten lijken in ieder geval wel volop bezig om het concept van een smartwatch met bloeddrukmeter verder uit te werken en te verbeteren.
In de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk dan ook meer betrouwbare horloges op de markt komen.
Sporthorloge nodig?
Wij reviewden er 14! Bekijk welke horloge jouw lifestyle drastische kan veranderen.
Beste sporthorloges 2023
REVIEW
Reageer