smartwatch stressmetingen

Hoe meet een smartwatch je stress?

Heb je een (nieuwe) smartwatch en ben je benieuwd hoe het meten van je stress level daarop werkt? Wij zochten het voor je uit!

👇

Hoe wordt stress gemeten?

De meeste smartwatches meten je stresslevel op basis van je hartslag en je hartslagvariabiliteit. Dit noem je ook wel Heart Rate Variability.

Andere smartwatches, zoals de Fitbit Sense, maken gebruik van een zogenaamde EDA-sensor.

We vertellen je graag hoe dit precies werkt.

Stress meten aan de hand van hartslagvariabiliteit

Je smartwatch heeft een optische hartslagsensor en verzamelt daarmee jouw hartslaggegevens. Hierbij wordt bijvoorbeeld het interval tussen hartslagen bepaald.

Je smartwatch meet dit als je inactief bent, bijvoorbeeld tijdens je slaap. Ook tijdens fysieke activiteit en training wordt er gemeten.

Als je stress hebt, heeft dit invloed op je autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt een groot aantal onbewuste functies, zoals je ademhaling en hartslag.

Dat betekent dat ook je hartslagvariabiliteit verandert. Als er minder variabiliteit is tussen je hartslagen, is je stressniveau hoger.

Door de gegevens van je hartslagvariabiliteit te analyseren geeft de smartwatch een indicatie van je stressniveau.

stress sensor smartwatch

Stress meten met EDA sensor

Een andere manier van meten is door middel van een EDA sensor. Deze sensoren meten de ‘elektrodermale activiteit’ van de huid.

Als je huid verandert als gevolg van stress, wordt dat dus door deze sensoren opgepikt. Dat kan bijvoorbeeld een verandering in de zweetafscheiding zijn.

Deze technieken van stressmeting worden gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kennis van het autonome zenuwstelsel.

Wat is stress en waarom meten?

Ervaar je weleens stress? Meestal merk je zelf aan je lichaam dat je gestrest bent. Gespannen spieren, met name in de rug, nek en schouders zijn vaak het eerste symptoom.

Ook vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn en darmstoornissen kunnen een teken zijn van een hoog stresslevel.

Bij ernstige stress ga je zweten en trillen. Het is de reactie van je lichaam op spanning en druk. Een bepaalde mate van stress is helemaal niet erg, maar als je stresslevel lange tijd te hoog is, kan het voor lichamelijke klachten zorgen.

Met een smartwatch of activity tracker houd je gemakkelijk in de gaten wanneer je stresslevels problematisch worden.

Door de stress-meetfunctie te gebruiken krijg je meer inzicht in je eigen stresslevels. Je leert patronen te herkennen in de momenten waarop je stress ervaart en kunt je gedrag er zo nodig op aanpassen.

Ook helpt het bijhouden van je stress scores je om op tijd rust te nemen. Wanneer je op je smartwatch ziet dat de stress scores al een tijdje hoog zijn, kun je aan de slag om stress te verminderen. Je kunt dan bewuster ontspanningsmomenten inbouwen.

Veel smartwatches kunnen je ook bij die ontspanningsmomenten ondersteunen. Ze herinneren je bijvoorbeeld om even een ademhalingsoefening te doen of je kunt een meditatieles volgen. De Fitbit Versa 3 en Charge 5 hebben bijvoorbeeld een speciale Relax-app.

fitbit relax app

Wat is een normaal stressniveau?

Stresslevels worden door smartwatches meestal uitgedrukt met een score tussen de 0 en 100.

Tussen de 0 en 25 ben je in rust. Tussen de 26-50 betekent de score dat je stresslevel laag is. Een score tussen de 50 en 75 geeft medium stress aan. Bij een score tussen de 76 en 100 is er sprake van hoge stress.

Afhankelijk van wat je aan het doen bent hoeft veel stress niet erg te zijn, maar wanneer je stressniveau een tijdlang hoog is, is het tijd om er iets aan te doen.

Soms geeft je smartwatch uit zichzelf een melding dat je al een tijdje hoge stress levels hebt, zodat je weet dat je even moet ontspannen.

Wat moet je doen als je stress score te hoog is?

Als je merkt dat je vaak gedurende een langere tijd een hoog stresslevel hebt, is het goed om bewust een rustmoment te nemen. Bijvoorbeeld door in beweging te komen en een wandeling te maken.

Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het stressniveau naar beneden te brengen. Een diepe en langzame buikademhaling zorgt ervoor dat het lichaam ontspant.

Dit heeft een positief effect op het autonome zenuwstelsel en zal je stresslevels omlaag brengen.

stresslevel fitbit

Hoe nauwkeurig zijn stressmetingen op een smartwatch?

De stressmetingen van je smartwatch zijn meestal vrij nauwkeurig. Van Garmin weten we dat de metingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en behoorlijk betrouwbaar zijn.

Ervaren gebruikers rapporteren dat ook Fitbit er zelden naast zit bij ziekte of stressvolle situaties.

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw stresslevel zo nauwkeurig mogelijk gemeten wordt, draag de smartwatch dan zo vaak mogelijk. De smartwatch meet dan je stress level in verschillende situaties.

Je krijgt daardoor een betrouwbaar beeld van jouw stressniveau. Draag de smartwatch of activity tracker ook wanneer je slaapt om de meting nauwkeuriger te maken.

Conclusie

Wil jij goed onderbouwd werken aan je mentale gezondheid? Smartwatches meten niet alleen hoe het met je fysieke gezondheid gaat, maar zeggen ook iets over jouw mentale gezondheid!

Een stressmeter op je smartwatch helpt je om inzicht te krijgen in je stresslevels en hoe je lichaam daarop reageert.

Door op tijd rust te nemen, voorkom je een burn out en blijf je fit en gezond. Smartwatches geven vaak ook goede tips om je stress te verlagen.

Een stressmeter is dus absoluut een handig hulpmiddel om mentaal gezond te blijven.

Smartwatch met stressmeter

Benieuwd naar de beste smartwatch voor stress monitoring? Lees onze review over de Fitbit Sense!

Bekijk

Siem
Siem heeft zich gespecialiseerd in hardware, technologie en AI. Stuur hem gerust een mail als je hier vragen over hebt.