gegevens beveiligen

Hoe kun je jouw online gegevens zo veilig mogelijk houden?

Tegenwoordig wordt bijna alles online gedaan en ook online opgeslagen. Vaak wordt dit gedaan op een cloud bijvoorbeeld. Zeker in de grotere bedrijven is het erg belangrijk dat alle gegevens goed beveiligd zijn, zodat mensen met kwade bedoelingen er geen slechte dingen mee kunnen doen. Hieronder bespreken we enkele tips over hoe je jouw online gegevens zo veilig mogelijk kan houden.

Wachtwoorden

Kies altijd bij je wachtwoord voor een sterk wachtwoord, het liefst eentje die je niet al voor al je andere accounts gebruikt. Het risico hiervan is namelijk dat als er één account gehackt wordt, dat de rest van je accounts ook gelijk gekaapt worden. Ondanks dat het natuurlijk wel handig onthouden is, wordt het toch afgeraden. Schrijf eventueel op een papiertje al je wachtwoorden op en sla deze op een veilige plek op.

Beveiligde netwerken

Het is ook belangrijk dat je je netwerken beveiligd houdt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van firewalls, antivirussoftware en beveiligde wifi-verbindingen. Je kunt hier bijvoorbeeld netwerksegmentatie implementeren om toegang tot verschillende delen van je netwerk te beperken. Kijk eens bij BK IT Solutions, misschien kunnen zij jou hierbij helpen.

Updates

Zorg ook dat alles up to date is, met de nieuwe updates worden er namelijk vaak dingen geëlimineerd die er voor zorgde dat hackers het programma kunnen omzeilen. Door niet te updaten, bestaat dus de kans dat ondanks dat je beveiligingsprogramma’s hebt, je alsnog gehackt wordt. 

Back-ups

Zorg altijd voor back-ups van je gegevens, zo zorg je er voor dat er nooit gegevens verloren gaan ook al wordt je een keer aangevallen zoals een ransomware-aanval. Ook kunnen gegevens verloren gaan tijdens technische storingen of fysieke schade. Zorg daarom altijd voor een externe plek waar je alle gegevens netjes kan bewaren. Doe dit ook regelmatig, hoe langer de periode tussen de verschillende updates hoe meer je uiteindelijk verliest als er iets gebeurd.

We slaan ontzettend veel online op, zodat we er overal en ten aller tijde bij kunnen. Maar hiervoor moet je wel alles goed beveiligd hebben. Kies voor sterke wachtwoorden die je niet overal gebruikt, maak je netwerk beveiligd door bijvoorbeeld netwerksegmentatie. Zorg dat alle programma’s up to date blijven en zorg voor back-ups zodat als het dan een keer fout gaat door een ransomware-aanval, fysieke schade of een storing, dat je altijd nog al je data hebt en niet alles kwijt bent.