Voordat je besluit een OnePlus smartwatch te kopen, kijk altijd eerst goed wat er wel en niet mee mogelijk is. Niet alle smart gadgets zijn even handig.
Het debuutmodel van OnePlus mag dan alle prijzen kraken, maar is het wel zo smart als het zich doet voorkomen? Ik kocht er een en deel mijn bevindingen met je.
👇
[content-egg module=AmazonNoApi products=”us-B08WRRMTN5″ template=list]
💡 Waarom een OnePlus Smartwatch
Het kan zijn dat je op grote ronde polshorloges valt, maar ook dat je budget niet toereikend is voor een duurder model.
Ik, als vrouw met een polsbreedte van amper vijf cm, vind de afmeting van 46 mm een beetje aan de grote kant.
In de zomer met blote armen gaat het nog wel, maar als zo’n klok onder het boord van een trainingspak moet, zit dat niet lekker.
De prijs daarentegen, was voor mij aantrekkelijk genoeg om dit voor lief te nemen.
Als je eerder al eens een smartwatch had, zijn de smartfuncties beperkt. Met name in vergelijk met watches van Huawei, Xiaomi of Garmin.
Als je een volledig trainingspakket wilt, met je eigen vertrouwde apps, is dit horloge eveneens niet geschikt voor je. En ook niet, als je een IPhone-gebruiker bent. De OnePlus watch is namelijk alleen compatibel met Android-smartphones.
Voor wie is dit slimme OnePlus gadgetje dan wél geschikt? Het is een prima sport en referentieapparaat voor de beginnende smartwatcher. Dus als je nog niet echt thuis bent in de materie, of geen zin hebt om veel geld uit te geven aan conditiemonitoring.
⌚ Het horloge
Het gaat hier dus om een smartwatch van OnePlus die qua design niet specifiek mannelijk of vrouwelijk genoemd kan worden.
Als we OnePlus mogen geloven, zijn alle smartwatches handmatig afgewerkt en straalt het vakmanschap ervan af.
Ik zie geen verschil tussen een fabrieksklokje of dit exemplaar en heb, met de aanschafprijs in mijn achterhoofd, ook zo mijn twijfels over deze bewering. Het ziet er gelikt uit, ja, maar handwerk voor dat geld?
Het slimme klokje beschikt in ieder geval over meer dan 110 trainingsprogramma’s, een hartslag- en bloedzuurstofmeter, een opslagcapaciteit voor muziek, je kunt er telefoongesprekken mee beantwoorden en je laadt hem in no time op met de OnePlus Warp Charge 65-lichtnetadapter.
🛠 Functies en voordelen
Voordat ik inga op wat deze slimme OnePlus smartwatch allemaal kan, wil ik het hebben over de eerste indruk die ik kreeg bij het openen van het verkooppakket.
Er zit geen adapter bij, wel een oplaadstation. Dat wist ik al, maar omdat ik een OnePlus smartphone heb was dat in mijn geval geen punt. De OnePlus adapter is ook gewoon los bij te kopen.
Om hem te kunnen gebruiken, moet je hem eerst opladen en aan je telefoon koppelen. Dit hoeft geen OnePlus te zijn, zolang hij maar draait op Android.
Het OnePlus smarthorloge is slechts aan één mobiele telefoon tegelijk te koppelen.
De eerste indruk
Het klokje zelf is van kunststof met een rvs-rand. Er zit geen kroon aan de behuizing, maar dat stalen randje maakt het eigenlijk precies af. De OnePlus smartwatch heeft een waterdichte kast, met een licht gebogen venster van gehard glas.
In de rand zitten twee bedieningstoetsen. Een voor de bediening van het scherm en de apps en de ander is in te stellen als short cut naar je favoriete functie. Aan de achterkant bevinden zich de hartslagsensor en connector voor het oplaadpunt.
Dan het bandje. In de beschrijving staat dat het geschikt is voor een polsdikte van 14-22 cm. Met mijn 16 cm polsomvang past hij dan ook precies.
Het bandje is van elastomeer, een huidvriendelijke synthetische rubbersoort. Er zit geen traditionele gesp aan, maar een steek-door-druk-vast-systeem van hetzelfde materiaal.
Het bandje heeft aan de zijkant van het klokje een bandbreedte van 22 mm en is eenvoudig uitwisselbaar, voor eventueel een andersoortig bandje.
Veel mensen vinden het niks, zo’n doorsteekbandje, ik vind het wel makkelijk. Vooral als je zweet en ermee zwemt. Het drukt niet in je huid en corrodeert niet in zout water.
Het scherm
Net zoals het beeldscherm van mijn OnePlus smartphone is ook het display van de smartwatch gewoon super. Lekker duidelijk, zelfs in het zonlicht en met mooie heldere kleuren.
De helderheid kun je daarnaast zelf nog aanpassen. Het amoled-display meet 1,39 inch en gaat aan zodra je je gezicht laat zien.
Het heeft geen always on display. Dat kan soms hinderlijk zijn, maar aan de andere kant is dit ook een besparing op je batterij.
Om hem te personaliseren heb je de keuze uit een hele rits verschillende wijzerplaten of faces. Ze zijn vrij neutraal van stijl, maar gelukkig is er ook een mogelijkheid om een eigen fotootje in te voeren.
Dan de taalinstellingen. Nederlands zit erin, maar het lijkt of dit niet door een native speaker is ontwikkeld. Je komt er wel uit, maar soms denk je echt even, wat bedoelen ze nou?
Ondersteunende software
OnePlus heeft ervoor gekozen de besturing in eigen beheer te houden.
In plaats van te gaan voor het veel gebruikte WearOS van Google, hebben ze gekozen voor een eigen aangestuurd OS-systeem, via de OnePlus Health-app.
Deze bestaat uit drie delen: fitness, gezondheid en beheren. In de praktijk blijkt dit ruim voldoende.
Voor een ervaren smartwachgebruiker die zweert bij zijn eigen apps, kan dit echter een dilemma zijn. Google Maps is bijvoorbeeld niet te installeren.
Google Fit echter wel. Ook biedt de OnePlus smartwatch tegenwoordig ondersteuning aan Spotify. Dat laatste was, bij de lancering in april 2021, niet het geval.
Na mijn eerste activiteit viel me op dat Google Fit goed matcht met de standaard OnePlus Health-app. Routes en kaarten worden goed ingetekend. Dat is ook weleens anders.
Daarbij kostte het me ook niet veel moeite mijn mobiele account met de watch te synchroniseren. Voor mij dus geen enkel probleem.
Wat ik verder bijzonder prettig aan deze smartwatch vind, is de navigeersnelheid. Via de bovenste knop opent het menu. Daarna swipe je makkelijk langs de trainingen, wekker, muziekspeler, hartslagmonitor, slaapdetectie, telefoonboek en andere opties.
Tik je door, dan kom je in de uitklapmenu’s. Daar heb je de keuze uit meer dan 110 workouts, kun je 4GB aan muziek opslaan, aangeven van welke apps je meldingen wilt ontvangen en je workout geschiedenis nagaan.
Slaappatroon en stressniveau volgen
De OnePlus Health-app verstrekt je dus niet alleen gegevens over je sportprestaties, maar monitort ook je slaappatroon en je stresslevel.
Door in het menu op elk onderdeel afzonderlijk te tikken, kom je bij de dag- en weekoverzichten van je lichamelijke conditie.
Ook laat het programma zien hoe je het doet ten opzichte van de gestelde doelstellingen. Zo toont het je verbrande calorieën, in verhouding tot je geleverde in- en ontspanning.
Belfunctie en notificaties
De OnePlus smartwatch biedt alleen de mogelijkheid binnenkomende telefoontjes te beantwoorden. Als melding is zowel het trillen als een geluidsignaal te activeren.
Binnenkomende notificaties worden aangegeven met een icoontje en zijn alleen te beantwoorden met vooraf ingestelde reacties.
Na de laatste software update is de frequentie van het trilsignaal opgehoogd. In reviews van het eerste uur kwam regelmatig naar voren dat men de trilmelding niet voelde.
Ik vind het huidige model afdoende trillen. Tijdens het wandelen voel je het goed en ook tijdens proberen onder water, was de trilling goed merkbaar.
Accuduur
Het stokpaardje van deze smartwatch van OnePlus is de lange tijd die de accu het uithoudt. Volgens de beschrijving zo’n twee weken.
Ik heb inmiddels gemerkt dat als je hem gewoon gebruikt, hij dit niet haalt. Hij ging bij mij iets meer dan een week mee. Daarbij heb ik de monitoring van hartslag en slaap aan laten staan en heb twee keer gesport.
Wat wel super is, is de snelheid waarmee hij oplaadt. Binnen 20 minuten is de accu weer vol.
💬 Wat anderen vinden
Toen ik besloot mijn OnePlus smartwatch te kopen, had ik vanzelfsprekend zo hier en daar wat reviews gelezen. Ik heb me er echter op gefocust mijn bevindingen daar niet aan te relateren.
Ik ben met deze review puur en alleen afgegaan op mijn eigen gebruikservaring.
Een van de reviews die ik las was deze op droidapp.nl. Een goed gedetailleerd stuk, alhoewel ikzelf bij lange na niet zoveel haken en ogen aan de OnePlus smartwatch zie. Eigenlijk maakte me dat zelfs een beetje aan het twijfelen.
Later kwam ik op androidworld.nl ook nog een bericht tegen met softwareverbeteringen die OnePlus naderhand aan de smartwatch heeft aangebracht en was ik helemaal om.
✅ Conclusie
Dankzij geraadpleegde reviews wist ik zo ongeveer wat ik van deze smartwatch kon verwachten.
Met mijn smalle pols is het ietwat grote formaat beslist een nadeel. De in de herfst van 2022 te verwachten OnePlus smartband zou meer geschikt zijn.
De goede leesbaarheid van het scherm in het zonlicht, de eenvoudige bediening en zijn lange accuduur, maken dit echter helemaal goed.
Het klokje is beslist smarter dan ik verwacht had en dat voor die prijs. Want laten we eerlijk wezen; welk ander merk levert voor € 148,95 zo’n complete smartwatch?
Voordelen
- Amoled-scherm
- Lange accuduur
- Mooi design
- Laadt snel op
Nadelen
- Alleen geschikt voor Android
- Klok aan de grote kant
- Beperkte software mogelijkheden
- Geen always-on-display
[content-egg module=AmazonNoApi products=”us-B08WRRMTN5″ template=list]