toetsenbord tekens verkeerd min

Toetsenbord tekens verkeerd: dit is hoe je het oplost

Je zit midden in een belangrijk project en opeens merk je dat je toetsenbord rare dingen begint te doen. Er verschijnen tekens die je zelf niet hebt ingevoerd, Je typt bijvoorbeeld een ‘?’ maar krijgt een ‘=’. 

Dit komt waarschijnlijk doordat de invoertaal van het toetsenbord is aangepast of verkeerd staat ingesteld. 

Toetsenbord tekens verkeerd

Je toetsenbord tekens staan dus verkeerd. Super frustrerend natuurlijk. Gelukkig is dit probleem snel en eenvoudig op te lossen. In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt doorlopen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. 

Tip: check hier hoe je het euroteken juist gebruikt op je toetsenbord.

Taal aanpassen met toetsenbord 

De snelste en makkelijkste manier om dit probleem op te lossen is door het veranderen van de invoertaal van je toetsenbord. Dit doe je simpelweg door de Ctrl-toets en de Shift-toets tegelijkertijd in te drukken (CTRL + SHIFT). 

Je ziet dan rechtsonder in je scherm dat je wisselt tussen talen. Selecteer de taal die voor jou werkt.

Taal aanpassen vanuit de menubalk

Soms werkt de CTRL + SHIFT methode niet. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat de juiste invoertaal niet tussen jouw vaste toetsenborden staat. Dit kan erg makkelijk geregeld worden vanuit de menubalk.

Deze menubalk is meestal rechtsonder in je scherm te vinden. Hier zie je een icoontje van een toetsenboard of een taal. 

toetsenbord tekens verkeerd oplossen 1

Hier kun je op klikken. Vervolgens krijg je een overzichtje met talen te zien. Als hier vooralsnog de gewenste taal tussen staat, meestal Verenigde Staten Internationaal, kun je hier op klikken en zou het probleem opgelost moeten zijn.

Als de gewenste taal er niet tussen staat, klik je op ‘ meer toetsenbord instellingen’. Je krijgt dan het volgende overzicht te zien. 

verkeerde tekens toetsenbord oplossen

Klik hier op ‘een taal toevoegen’  en voeg de gewenste taal toe. In de meeste gevallen zal dit Verenigde Staten Internationaal zijn.

Je toetsenbord zou nu weer normaal moeten werken. 

Waarom verschillende taalinstellingen voor je toetsenbord?

De taalinstelling van je toetsenbord is belangrijk om efficiënt en foutloos te kunnen typen in de taal die je gebruikt. Heb je een toetsenbord dat op Engels is ingesteld, maar typ je in het Frans. Dan is de kans groot dat je vaker fouten maakt.

Het is dus logisch om je toetsenbord aan te passen naar je voorkeurstaal. 

QWERTY en AZERTY: wat is het verschil?

Een QWERTY toetsenbord en een AZERTY toetsenbord zijn de twee meest voorkomende toetsenbordindelingen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee ligt in de plaatsing van de letters op het toetsenbord.

QWERTY is de meest gebruikte toetsenbordindeling ter wereld, vooral in Engelssprekende landen. De naam “QWERTY” verwijst naar de eerste zes letters op het toetsenbord. De QWERTY-indeling plaatst de meest voorkomende letters en lettercombinaties voor de Engelse taal op een gemakkelijk bereikbare plaats, waardoor typen sneller en makkelijker is. 

AZERTY is vooral gebruikelijk in Franstalige landen, zoals bijvoorbeeld België en Frankrijk. De AZERTY indeling is geoptimaliseerd voor de Franse taal, met accenttekens en speciale tekens die gemakkelijk toegankelijk zijn.

Verkeerde tekens op je toetsenbord nog steeds niet opgelost?

Het kan zijn dat het omzetten van de toetsenbordinstellingen met de sneltoetsen niet helemaal goed is gegaan. Bijvoorbeeld als je ze te snel hebt ingedrukt. Het werkt het beste als je de combinatie van de toetsen rustig na elkaar indrukt.

Hieronder nog een keer de te volgen stappen:

1. Plaats één vinger op de Ctrl-toets 
2. Plaats vervolgens, zonder de Ctrl-toets los te laten, een andere vinger op de Shift-toets
3. Kijk ondertussen rechts onder in je scherm of je de toetsenbordtaal ziet veranderen. 

Welke toetsenbord indeling 

De meeste Nederlanders typen voornamelijk in het Nederlands en Engels. Voor deze talen is het QWERTY toetsenbord het best geschikte toetsenbord. Uiteindelijk zijn beide toetsenbord indelingen, zowel QWERTY als AZERTY, prima. Het komt altijd neer op wat je gewend bent.

Zo is het QWERTY toetsenbord namelijk ook niet eens het best geschikte toetsenbord. Uit onderzoek is gebleken dat de beste toetsenbord indeling de ‘Dvorak’ indeling zou zijn. Deze indeling bleek het meest ergonomisch verantwoord te zijn. 

Daarnaast heb je ook nog het QWERTZ toetsenbord. Deze indeling is voornamelijk gericht op Duitstalige en sommige Oost-Europese landen.