Bijna iedereen loopt er tegenwoordig mee; een hippe smartwatch. Dit is ook wel begrijpelijk, aangezien deze veel meer kan dan een origineel horloge.
Er zijn enorm veel smartwatches voor verschillende doeleinden en met diverse mogelijkheden. Een optie die de meeste smartwatches bieden is het meten van je hartslag.
Je kan zien hoe hoog je hartslag is, bijvoorbeeld in je slaap, maar ook tijdens een activiteit.
♥ Werking van de hartslagmeter op een smartwatch
Maar hoe meet een smartwatch je hartslag eigenlijk? De meest gebruikelijk manier die alle smartwatches hebben is door het gebruik van twee groene led-lampjes.
Deze zitten aan de achterkant van jouw horloge en komen dus tegen je pols aan wanneer je de smartwatch draagt.
Deze lampjes knipperen enorm vaak per minuut. Het groene licht wat uit de lampjes komt, wordt geabsorbeerd door jouw bloed.
Vervolgens pakt de sensor naast de groene lampjes een rood licht op die jouw bloed weerkaatst.
Tijdens een hartslag pompt je hart meer bloed rond dan tussen twee hartslagen in. Op basis van deze hoeveelheden bepaalt de smartwatch je hartslag.
⌚ Hoe accuraat is de hartslag gemeten door een smartwatch?
Vraag jij je af hoe accuraat de hartslag is die jouw smartwatch aangeeft?
Als je de smartwatch op de goede manier draagt, is deze echt nauwkeurig te noemen.
Het is belangrijk dat je het horloge strak omdoet, zodat deze goed tegen jouw huid aanzit.
Bovendien kan je hem het beste twee vingers boven de pols dragen, hier kan de smartwatch jouw hartslag beter lezen.
Verder kunnen tatoeages de hartslagmeter beïnvloeden door de gebruikte inkt, daardoor is het aan te raden de smartwatch aan de arm zonder tatoeages te dragen.
Tatoeages op de pols kunnen een correcte meting van de hartslag beïnvloeden.
Er zijn een aantal dingen die de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden, ook al draag je de smartwatch op de goede manier.
Dit is onder andere sporten in koude omstandigheden, dit kan zorgen voor onjuiste metingen.
Daarnaast kan een smartwatch onverwachte kleine bewegingen in de hartslag moeilijk tracken.
Mocht je een sprinter zijn of andere korte intervallen doen, dan kun je beter niet je smartwatch gebruiken als meetinstrument.
De hartslagmeting loopt op een smartwatch meestal net wat achter.
Hetzelfde geldt voor krachttraining, hiermee spannen je spieren op een onnatuurlijke manier aan, wat de hartslagmeting kan beïnvloeden.
Een smartwatch is nauwkeurig, maar niet zo nauwkeurig als een hartslagband voor de borst.
Voor bijvoorbeeld kracht- en intervaltraining is een hartslagband dus een betrouwbaardere manier. Met een borstband krijg je echt volledig nauwkeurige metingen.
Als je je hartslag alleen wil meten om je slaapkwaliteit bij te houden of tijdens rustmomenten je hartslag te zien, dan is een smartwatch of activity tracker zeer geschikt.
♂️ Wat kun je met de hartslagmeting?
Nu we weten hoe een smartwatch de hartslag meet en hoe nauwkeurig dit is, rest ons nog de vraag waarom we onze hartslag zouden meten.
Er zijn meerdere redenen waarvoor het handig is om je hartslag te meten:
- Sportactiviteiten: Je kunt met je hartslagmeting goed zien hoe intensief activiteiten zijn en in welke zone je aan het trainen bent. Op basis hiervan kan je de trainingen aanpassen en zo voor een betere sportprestatie trainen.
- Slaap: Je hartslagmeter houdt je hartslag ook tijdens jouw slaap in de gaten. Hiermee kan je de ochtend erna zien hoe goed je geslapen hebt. Je zal zien dat je door veel koffie of alcoholgebruik een hogere hartslag en dus een slechtere slaap zult hebben.
- Stress: Jouw hartslag wordt enorm beïnvloed door stress. Mocht je een hoge hartslag hebben maar niet weten hoe dat komt, dan kan het goed zijn dat je veel stress ervaart.
- Gezondheid: Een constante hoge hartslag kan ook komen door gezondheidsproblemen. Het is raadzaam om je hartslag regelmatig in de gaten te houden om te zien of deze tussen de normale grenzen ligt.
Sporthorloge nodig?
Wij reviewden er 14! Bekijk welke horloge jouw lifestyle drastische kan veranderen.
Beste sporthorloges 2022
REVIEW
Reageer