hoe zorg je voor goede draadloze netwerken

Hoe zorg je voor goede draadloze netwerken?

Tegenwoordig kunnen we ons een wereld meer voorstellen zonder internet. Vrijwel iedereen maakt er gebruik van voor allerlei bezigheden overdag, van social media tot ook voor werk doeleinden. Nu kun je in je laptop of computer een internet kabel stoppen, maar voor mobiele telefoons kan dit niet. Daarom zijn draadloze netwerken zo belangrijk. Hieronder bespreken we hoe je zorgt voor goede draadloze netwerken. 

Plaatsing van de router

Als je een goede draadloze verbinding wilt hebben moet je allereerst checken waar de route nu staat. Het is namelijk belangrijk dat de router op een centrale plek staat, het liefst zonder muren en apparaten er tussen die er eventueel voor zouden kunnen zorgen dat er een storing ontstaat. In het ideale geval zet je de router ook nog op een verhoogde positie, zodat het meer plekken bereikt. 

Firmware en beveiliging

Ook is het belangrijk dat je de firmware van de route up to date houdt. Zo ben je namelijk het beste beveiligd en kan de router de beste prestaties leveren. Door je router of switch regelmatig te updaten zul je ook minder last hebben van verbind problemen. Zorg er ook voor dat je router een moeilijk wachtwoord heeft zodat je niet zomaar mensen hebt die van je wifi ongeoorloofd gebruik gaan maken.

Kanaaloptimalisatie

Het draadloze netwerk werkt op verschillende kanalen om interferentie te voorkomen, maar daarbij is het dus wel belangrijk dat je een juiste kanaal kiest. Als je niet het goede kanaal kiest kun je last krijgen van storingen. Je kunt kijken op welk kanaal je het beste kunt gaan zitten door bijvoorbeeld gebruik te maken van wifi-analysetools. Dit is één van de IT oplossingen die je kunt doen om je draadloze netwerk te verbeteren. 

Signaalversterking

Als je wilt dat het draadloze netwerk een groot gebied overdekt, dan zul je signaalversterkers nodig hebben. Deze signaalversterkers zorgen er voor dat het draadloze netwerk verder komt en dat het signaal waar de wifi slechter is sterker wordt. 

Bandbreedtebeheer

Als er veel apparaten tegelijk verbonden zijn kan dit trage wifi opleveren, kijk dan of je bandbreedtebeheer kan toepassen om de prestaties te verbeteren. Je kunt zo bepaalde apparaten of activiteiten prioriteren. Ben je na het lezen van deze tekst geïntereseerd in iets doen in de IT? Kijk dan eens op https://www.qquest.nl/werken-bij/it-traineeship/.

Draadloze wifi is erg belangrijk voor onze alledaagse activiteiten. Je kunt de draadloze netwerken verbeteren door de router tactisch te plaatsen, de router up-to-date te houden, het goede kanaal kiezen, signaalversterkers neerzetten en bandbreedtebeheer toepassen.