We gebruiken onze telefoons al lang niet meer om alleen maar te telefoneren. Tegenwoordig zijn onze smartphones een bijna onmisbaar onderdeel van ons leven geworden. Van bankieren tot eten bestellen en van QR-codes tot het bedienen van smart-devices in ons huis, onze telefoons doen het allemaal.
Des te vervelender is het als je telefoon het ineens niet meer doet. Telefoons zijn zo complex en zo ontoegankelijk, dat het in eerste instantie lijkt alsof je er zelf weinig aan kunt doen. Maar gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om te zorgen dat je snel weer online bent.
Aan de lader
Als een telefoon helemaal uitvalt of “bevriest” is de eerste en makkelijkste stap die je kunt nemen je telefoon aan de oplader te hangen.
Allereerst zorgt dit voor voldoende stroom voor de telefoon om te blijven functioneren. Tegelijkertijd geeft dit de telefoon de gelegenheid om eventuele onderliggende (software) processen te laten runnen die vast gelopen zouden kunnen zijn. Meestal is een kwartier tot twintig minuten genoeg.
Resetten
Een andere optie is het toestel te resetten. Afhankelijk van het merk en model van je telefoon is dit meestal een combinatie van de aan/uit knop en een van de volumeknoppen die je 10-20 seconden ingedrukt moet houden.
Dit breekt alle softwareprocessen die nog lopen af en zorgt ervoor dat je telefoon volledig opnieuw opstart.
Belangrijk om te weten is dat dit geen herstel van de fabrieksinstellingen is. De data, apps en foto’s die op de telefoon staan, blijven dus behouden.
Als je telefoon regelmatig uitvalt is het echter wel handig om een keer een volledige “factory reset” te doen en alle updates en apps opnieuw te installeren. Zorg in dat geval wel voor een backup van al je data!
In de meeste gevallen zullen opladen en/of resetten je telefoon weer naar behoren laten functioneren. Maar het kan zijn dat er grotere problemen zijn en je telefoon nog steeds niet werkt. Dan is het waarschijnlijk beter om naar een specialist voor telefoonreparatie zoals bijvoorbeeld Gefixt te gaan.
Dit soort specialisten hebben meer kennis in huis en meer tools tot hun beschikking om zowel de hardware als de software van de telefoon volledig door te lichten en vast te stellen wat het probleem is.
Meestal heeft een specialist vrij snel de oorzaak gevonden en kan deze je adviseren over de mogelijkheden tot reparatie.
Mocht het nodig zijn om bijvoorbeeld een batterij te vervangen of een connector opnieuw vast te maken, dan kan een specialist dat ook meestal direct voor je doen zodat je je telefoon niet dagen kwijt bent.
Reageer