technologie in school

Hoe technologie op school het leren leuker kan maken

Leren uit een schoolboek is iets wat nog steeds gedaan wordt op alle scholen in Nederland, maar dit is allang niet meer de enige manier om dingen te leren voor leerlingen. Heel veel van het onderwijs wordt nu ook geprobeerd leuker te maken door er een technologisch tintje aan te geven om de leerlingen meer betrokken te laten worden. Hieronder vertellen we je hoe technologie op school het leren leuker kan maken.

Voorbeelden

Je hebt veel verschillende dingen die je kunt doen om het leren voor de leerlingen leuker te maken. Hiervoor heb je ten eerste wel internet school, de meeste activiteiten kun je namelijk niet doen zonder een stabiele internetverbinding.

Er zal dus eerst een goede verbinding door heel de school moeten worden aangelegd, lijkt dit je een leuke taak maar heb je hier nog geen baan binnen? Kijk dan eens bij de IT vacatures. Het eerste voorbeeld is door de leerstof te gamificeren, hierbij maak je er dus als het ware spelletjes van. Denk aan een quiz die je met de hele klas kan doen, of een ander spel waarbij lesstof wordt toegepast. Ook AR en VR kunnen een leuke toevoeging zijn bij het leren van nieuwe lesstof.

Uitdagingen

Natuurlijk klinkt dit allemaal super leuk, maar meestal kan dit niet zomaar gedaan worden. Scholen hebben zich te houden aan veel verschillende regels. Ook heb je kans dat zodra je technologie gaat gebruiken bij de lesstof, de leerlingen afgeleid raken en alsnog niks leren.

Ook ben je afhankelijk van de internetverbinding, mocht die het een dag niet zo lekker doen of helemaal niet, dan kan je ook de lesstof niet via daar doen. Het is dus verstandig om altijd een back-up te hebben zoals boeken, ondanks dat de leerlingen dit misschien niet de leukste vorm van leren vinden.

We proberen het leren zo leuk mogelijk te maken voor alle kinderen, ondanks dat we nog steeds gebruik maken van boeken, proberen we ook andere dingen toe te passen die ze leuker vinden. Denk bijvoorbeeld aan de lesstof op een spelachtige manier te geven, zo zijn de leerlingen meer betrokken en blijft de lesstof beter hangen.

Ook AR of VR kan een leuke methode zijn om nieuwe dingen te weten te komen. Maar hiervoor heb je wel een goede internetverbinding nodig. Het is verstandig om altijd een back-up te hebben die geen internet vereist.