hosting mogelijkheden

Dedicated hosting vs shared hosting: wat zijn de voor-en nadelen?

Je wilt een website maken, maar waar moet je beginnen? En waar moet je voor kiezen? Moet je kiezen voor een dedicated server of toch voor shared hosting. In deze artikel gaan we jou uitleggen wat een dedicated server is en wat shared hosting is.

Wat is een dedicated server?

Een dedicated server wordt niet gedeeld met andere personen. Je huurt dan als het ware de hardware van een provider, en daarbij krijg je van de provider bescherming en beveiliging van het netwerk maar voor de rest kun je alles flexibel naar wens invullen.

Voordelen en nadelen dedicated server

Een dedicated server heeft voordelen en nadelen. Ik zal eerst de voordelen benoemen. Een dedicated server heeft veel meer rekenkracht dan shared hosting. Een dedicated server hoef je niet met anderen samen te delen. Een dedicated server is wel duurder dan shared hosting. Een dedicated server heeft wel onderhoud nodig. De beveiliging van een dedicated server is beter dan shared hosting omdat de server niet samen wordt gedeeld.

Wat is shared hosting?

Als je kiest voor shared hosting, huur je een deel van een webserver. Deze server deel je met andere huurders.

Voordelen en nadelen van shared hosting

Shared hosting is goedkoper dan dedicated hosting. Shared hosting flexibel. Je kunt een groot of kleine gedeelte van een webserver huren. Het is vaak ook mogelijk om shared hosting uit te breiden naar een groter capaciteit. Shared hosting heeft niet veel capaciteit. Zoals eerder aangegeven is uitbreiding wel mogelijk maar binnen zekere grenzen. Als je gebruik maakt van shared hosting deel je de webserver samen met andere huurders. Als er problemen zijn op de server kunnen andere gebruikers ook ervan last hebben.

Afwegingen

Als jouw website klein is, jouw website heeft weinig bezoekers of je bent nog bezig met het opbouwen van jouw website, dan kun je prima gebruik maken van shared hosting. Echter, op het moment dat jouw website of webshop veel bezoekers aan begint te trekken of goed begint te draaien, dan is het handig om gebruik te maken van een dedicated server.

Aanbieders van hosting

Er zijn verschillende aanbieders van shared hosting en van dedicated hosting. Het is goed om te kijken wat verschillende providers aanbieden en om prijzen te vergelijken van verschillende hosting pakketten.