De Apple Watch SE (2022) is tegelijkertijd met de Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra uitgebracht.
Van de drie is de Watch SE veruit het goedkoopst, al hoef je daar minder functionaliteiten voor in te leveren dan je waarschijnlijk denkt.
[content-egg module=Bolcom products=”9300000123038772″ template=item_simple]
👇
🤔 Waarom de Apple Watch SE 2e generatie?
Heb je een iPhone, ben je gewend aan Apple-producten en zoek je een smartwatch waar je geen rib uit je lijf voor hoeft te betalen? Dan is de Apple Watch SE (2022) waarschijnlijk de beste smartwatch die je op dit moment kunt kopen.
De 2e generatie van de Watch SE heeft dezelfde nieuwe chip als de Series 8, en zit vol met handige functies en gezondheidssensoren.
Als je een premium sportwatch zoekt of een Always On display een must is, dan is de Watch SE (2022) niet voor jou. In alle andere gevallen, lees vooral snel verder!
⌚ Het horloge
De Apple Watch SE (2022) heeft, niet geheel onverwacht, vrijwel hetzelfde uiterlijk als iedere andere Apple Watch, maar dankzij de uitgebreide keuze in bandjes en watch faces is er zeker ruimte om je Apple Watch te personaliseren.
De Watch SE (2022) is door Apple uitgebracht als een budget-vriendelijke smartwatch, die toch meer dan genoeg functionaliteiten bezit en een aantrekkelijke keuze is voor iedere iPhone gebruiker.
Nog een voordeel, de achterplaat van de horlogekast heeft een nieuw ontwerp die volgens Apple de CO2-voetafdruk met 80% verkleint. Dat is mooi meegenomen!
✅ Functionaliteiten & voordelen Apple Watch SE
Laten we eens kijken wat de specificaties en functies zijn van de Apple Watch SE (2022).
Moet je veel inleveren als je voor dit goedkopere Apple Watch model kiest of kan deze watch meer dan je zou verwachten?
Design
De Apple Watch SE (2022) heeft natuurlijk het typische Apple Watch design, maar dat hoeft niet te betekenen dat het horloge saai moet zijn.
De horlogekast is verkrijgbaar in zilver, middernacht (blauwzwart) of sterrenlicht (gebroken wit). Daarnaast kun je de watch eindeloos personaliseren door het Apple Watch bandje te verwisselen en nieuwe watch faces uit te proberen.
De Apple Watch SE beschikt helaas niet over de Always-On functie om de wijzerplaat altijd te laten zien. Hoewel je de Always-On bij Apple Watches sowieso beter niet kunt inschakelen met de beperkte batterijduur in je achterhoofd, is het wel jammer dat je de optie niet hebt.
Via de Apple Watch Studio kun je allerlei combinaties van kleuren en bandjes uitproberen en zo je eigen Apple Watch SE samenstellen. Van alle bandjes is het gouden milanese bandje echt mijn favoriet!
Batterij en opladen
Apple Watches zijn ontzettend populair, en dat is niet voor niets. De Watches zitten boordevol functies en zijn vaak zelfs zonder smartphone te gebruiken. Helaas blijven Apple Watches toch een zwak punt hebben, en dat is de batterij.
Ook de Watch SE (2022) is hierin geen uitzondering. De accu gaat volgens Apple zo’n 18 uur mee, al heb ik wel gemerkt dat ik er in de praktijk een stuk langer mee doe, soms zelfs tot 24 uur.
Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de functies die je gebruikt. Na een dagje sporten gaat het zeker niet lukken om je slaap te meten zonder het horloge tussendoor op te laden.
De Watch SE ondersteunt helaas geen snelladen, maar over het algemeen is de accu redelijk snel vol.
Sporten met de Apple Watch SE
Het horloge is waterbestendig tot 50 meter, je kunt er dus mee zwemmen en douchen. Al is het is niet aan te raden om ermee te duiken of het horloge bloot te stellen aan een hoge waterdruk.
De activiteit-ringen stimuleren en motiveren je om meer te bewegen, daarbij krijg je zelfs notificaties en tips om je doelen te behalen. Als de ring aan het einde van de dag vol is, voelt dat altijd goed!
Tijdens het trainen kun je je prestaties bijhouden en krijg je allerlei interessante informatie te zien, zoals je staplengte, grondcontacttijd en in welke hartslagzones je hebt getraind.
Mentale gezondheid
We houden ons graag bezig met sporten en onze fysieke gezondheid, maar mentaal in balans zijn is minstens net zo belangrijk!
Dankzij de Mindfulness-app op de Apple Watch ontstres je makkelijker en kom je meer in balans.
Ook slapen heeft een grote invloed op je mentale gesteldheid. De Apple Watch SE houdt daarvoor niet alleen je slaapkwaliteit en slaapfases bij, maar helpt je ook om een goede slaaproutine te ontwikkelen.
Metingen
De Apple Watch SE beschikt uiteraard over een hartslagmeter. Daarbij wordt niet alleen je hartslag geregistreerd, je krijgt bij een (te) hoge of lage hartslag of een onregelmatig ritme een waarschuwing.
De ECG-app en saturatiemeter missen helaas op de Watch SE (2022). Alhoewel ik de saturatiemeter eigenlijk nooit gebruik, vind ik het wel jammer dat ik geen ECG-metingen kan doen.
De mogelijkheid om je menstrutiecyclus te tracken vind ik erg handig! Zo weet je altijd wanneer je je volgende menstruatie ongeveer kunt verwachten, en kun je bijhouden hoe je menstruatie verliep.
Veilig op pad
De Apple Watch SE heeft een goede ongelukdetectie, dankzij deze functie worden contactpersonen en zelfs hulpdiensten gecontacteerd als je bij een ernstig auto-ongeluk betrokken raakt. Het horloge meet dit door een gyroscoop met drie assen, een versnellingsmeter voor G-krachten en de barometer, GPS en een algoritme.
Hou er wel rekening mee dat je watch met het internet verbonden moet zijn om een SOS-melding te kunnen versturen.
De ongelukdetectie helpt je bij accuut gevaar, maar de Watch SE helpt je ook bij een sluimerend gevaar, waar we ons meestal niet bewust van zijn. Namelijk je gehoor!
Gehoordschade ontstaat (meestal) niet in één dag, maar door stelselmatig naar harde muziek te luisteren of in luide omgevingen te werken beschadigt je gehoor onmerkbaar.
De Apple Watch SE (2022) geeft met de Geluid-app een seintje als het decibelniveau schadelijk kan zijn voor je oren.
Als je gehoor eenmaal beschadigd is, valt daar meestal niets meer aan te doen, dus onderschat dit zeker niet!
In verbinding zonder telefoon
Wil je je telefoon graag thuis kunnen laten tijdens het wandelen? Of wil je graag je schermtijd verminderen? De Apple Watch SE kan een hoop smartphone functies overnemen.
Als ik naar buiten ga heb ik eigenlijk altijd mijn telefoon bij me, maar vooral als ik aan het werk ben vind ik het fijn dat mijn telefoon weg kan leggen zodat ik niet afgeleid raak.
Dankzij de Watch SE blijf ik toch op de hoogte van belangrijke berichten en telefoontjes, zonder dat ik mijn telefoon erbij hoef te pakken en uit de werkflow raak.
Ook heb ik tegenwoordig het alarm voor dagelijkse medicatie niet meer via mijn telefoon staan, maar gebruik ik de Medicijn-app op mijn smartwatch.
Verder kun je ook nog contactloos betalen dankzij de NFC en navigeren met de ingebouwde GPS. Je ziet de kaart op je watch, maar je voelt vanzelf een tikje als je af moet slaan, dus je hoeft niet te blijven kijken.
Ook voor het luisteren naar podcasts en muziek heb je je smartphone niet meer nodig!
Je persoonlijke assistent
De Watch SE (2022) beschikt natuurlijk ook over Siri, zo hoef je je watch niet eens meer aan te raken. Vertel Siri wat je wil weten of doen, en het gebeurt!
Zelfs de lichten in je huiskamer en de thermostaat bedienen gaat via het slimme klokje om je pols.
Wat vinden anderen van de Apple Watch SE (2022)?
De Apple Watch SE (2022) wordt vooral geprezen om de lage prijs, in verhouding tot andere Apple Watch modellen.
In vergelijking met de Apple Watch Series 8 en Ultra mis je wel een aantal functies, maar de meeste gebruikers missen deze functies in de praktijk eigenlijk niet.
Frankly, for the most part, I couldn’t tell that there was any difference between the SE and the Series 7 I had been wearing for a year. Missing features like the ECG and blood oxygen apps weren’t things I used much anyway.
Cherlynn Low, engadget.com
Ook de naadloze samenwerking tussen de Apple Watch SE en andere Apple apparaten is een groot voordeel voor Apple-gebruikers.
Een veelvoorkomend minpuntje is wel de relatief korte accuduur, al is de Watch SE hier onder de Apple Watches niet uniek in.
💡 Conclusie – Watch SE goede keus of niet?
De Apple Watch SE is een uitstekende keuze als je in het bezit wil zijn van een van de nieuwste Apple Watches, maar daar niet te veel geld aan uit wil geven.
Zeker als je kijkt naar het relatief kleine verschil in functies tussen de Watch SE en de Series 8, is de Apple Watch SE een hele goede keuze als je een smartwatch voor je iPhone zoekt.
De grootste verschillen met andere Apple Watches is het ontbreken van de ECG-app en saturatiemeter en dat er geen Always On functie op de Watch SE zit.
Als deze functies voor jou een dealbreaker zijn kun je dus beter voor een duurder model gaan. Maar ik verwacht eigenlijk dat bijna niemand die functies echt zal missen.